Din cei 4237 absolvenți de clasa a 8-a din județ înscriși la Evaluare Națională, s-au prezentat la examene 3955 de elevi. Dintre aceștia 3020 au obținut medii peste 5, iar 1212 au fost notați cu medii sub 5.
Din cei 1212 elevi care au obținut medii între 1 și 5 la Evaluare Națională, 359 au frecventat clase cu predare în limba maghiară și au susținut și o probă de evaluare la această materie. Interesant este că din cei 359 de elevi maghiari, 292 au luat notă de trecere la limba maghiară, respectiv între 5 și 8,50, dar au luat note sub 5 la limba română, peste 40 % dintre aceste note fiind între 1 și 3, ceea ce demonstrează că limba română este cea care le-a stricat planul de a lua o medie decentă.
Mă întreb dacă Inspectoratul Școlar al Județului Mureș verifică dacă se mai studiază cumva limba română în școlile cu învățământ exclusivist etnic, adică în limba maghiară? Totodată, dacă sunt salariați profesorii pentru respectivele ore, rezultă fie că sunt plătiți degeaba, fie că sunt incompetenți. Voi adresa în acest sens o interpelare ministrului Educației Naționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *