Back
Featured image of post Se prăbușesc ziduri ale Cetății Medievale din Sighișoara

Se prăbușesc ziduri ale Cetății Medievale din Sighișoara

O porțiune de aproape cinci metri din zidul interior al cetății medievale din Sighișoara s-a prăbușit în urmă cu câteva zile. Porțiunea de zid care a căzut se află între Turnul Croitorilor și cel al Cizmarilor. Șubrezirea zidului pare a fi cauzată de infiltrările de apă și ciclurile de îngheț-dezgheț dar, evident, este vorba și de vechimea seculară a acestei construcții. Mai mult, aceste ziduri nu au barbacane, adică acele scurgeri speciale prin care să se scurgă apa infiltrată și acumulată.
Primarul Sighișoarei susține că mai există o zonă de aproximativ 10 metri, în spatele Bisericii Catolice din Cetate, unde pericolul de prăbușire a zidului este iminent. Deși din bugetul local au fost alocați bani pentru reparații, procedurile sunt anevoioase, întrucât orice lucrare trebuie aprobată de Institutul Național al Patrimoniului, câtă vreme Cetatea se află pe lista monumentelor UNESCO.
Conform unui comunicat de presă al Primăriei municipiului Sighișoara, ,,în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, un specialist în domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice se va deplasa la Sighișoara pentru efectuarea unei expertize tehnice, urmând ca porțiunea căzută să fie refăcută în regim de urgență. Menționăm faptul că, din documentația istorică existentă – planuri ale cetății din anul 1.750 – rezultă că, în zona prăbușirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1858”.
Domnule ministru, această cetate medievală locuită din România este vizitată anual de zeci de mii de turiști din întreaga lume. În acest sens, vă rog să vă implicați în mod direct, alăturându-vă eforturilor administrației publice locale sighișorene, astfel încât lucrările de reabilitare a zidului prăbușit să înceapă cât mai curând, imediat ce condițiile atmosferice vor permite acest lucru. Totodată, consider că se impune o evaluare din partea specialiștilor a tuturor zidurilor cetății, pentru a se interveni operativ cu întocmirea documentațiilor legale și lucrările de consolidare necesare, în scopul prevenirii altor incidente similare pentru viitor.
(Interpelare adresată Ministerului Culturii și Identității Naționale, domnului ministru George Ivașcu)

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus