Back
Featured image of post În anul cu semnificații centenare excepționale pentru națiunea română, manifestările subsecvente Marii Uniri au fost palide la Târgu-Mureș

În anul cu semnificații centenare excepționale pentru națiunea română, manifestările subsecvente Marii Uniri au fost palide la Târgu-Mureș

Încă din luna august 2017, am propus Primăriei și Consiliului local municipal Târgu-Mureș amenajarea, în parcul în care se află în prezent bustul lui Nicolae Bălcescu din Târgu-Mureș, a încă 8 busturi și realizarea unui eveniment simbolic excepțional în anul centenar al marii Unirii, ca o dovadă a altitudinii culturii mureșene, în concertul cultural național.
Am dorit să transmitem astfel un mesaj consistent și la ceas centenar posterității, în privința unor modele existențiale, așezându-le la loc de cinste în memoria colectivă. Am propus personalități cu origini și activitate culturală legate identitar de județul Mureș:
– Serafim Duicu, scriitor
– Ion Fiscuteanu, actor, scriitor
– Romulus Guga, scriitor
– Gabriela Moga Lazăr, pictor
– Ovidiu Iuliu Moldovan, actor
– Vasile Netea, scriitor, istoric
– Mihai Sin, scriitor
– Ion Vlasiu, pictor, sculptor, scriitor
Primăria municipiului Târgu-Mureș mi-a răspuns că va promova în 2018 un alt proiect de monument statuar, respectiv Școala Ardeleană. M-am bucurat că totuși există o preocupare a administrației publice locale în acest sens și mă așteptam ca respectivul monument să fie inaugurat cu ocazia solemnităților Zilei Naționale, adică la 1 Decembrie 2018. Nu s-a întâmplat însă nimic în acest sens…
Am văzut, în schimb, spectacolul public tipic, artificiile de rigoare, toate s-au dus, așa cum „verba volant”, și nu ne-am ales cu nimic concret, ceva care să marcheze și să transmită posterității mesajul că, la o sută de ani de la Marea Unire la Târgu-Mureș s-a așezat o piatră de temelie, un însemn al veșniciei neamului românesc. Păcat!
Ce nu a făcut Primăria municipiului Târgu-Mureș, a reușit în schimb Primăria comunei Râciu și primarul Ioan Vasu. Adică, o excepțională manifestare culturală la Râciu, înscrisă în calendarul evenimentelor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri a națiunii române. A fost binecuvântat un veritabil panteon, alcătuit din șase busturi, turnate în bronz, ale unor ilustre personalități care au contribuit în mod direct la realizarea unirii din 1 Decembrie 1918: Iuliu Maniu, Miron Cristea, Iuliu Hossu, Vasile Goldiș, Gheorghe Pop de Băsești și Ștefan Cicio Pop.
Este un proiect pe care l-am susținut încă de la început, în calitate de membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului. Adresez felicitări primarului Ioan Vasu și Consiliului local Râciu pentru felul în care au înțeles să nemurească memoria unor vrednici înaintași, evocând totodată cu respectul cuvenit și admirație faptele unora dintre cei mai prestigioși oameni politici și bărbați de stat din epoca modernă a istoriei României. Este un exemplu însuflețitor, demn de urmat și de alte primării din județul Mureș…

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus