Back
Featured image of post În timp ce fermierii francezi protestează agresiv, agricultorii români sucombă tăcut și trist

În timp ce fermierii francezi protestează agresiv, agricultorii români sucombă tăcut și trist

Confruntați cu o concurență neloială, invadați de produse agricole mai ieftine din alte state ale Uniunii Europene și desconsiderați de propriul guvern, fermierii francezi au blocat în aceste zile drumuri dinspre Spania şi Germania. Protestele vizează împiedicarea pătrunderii produselor străine în Franța, care au generat scăderea prețurilor la propriile produse alimentare ale fermierilor francezi, aducându-i în pragul falimentului. Fermierii au blocat orașe, drumuri şi situri turistice în întreaga Franță, ei dau vina pe competiția străină, pe supermarketuri şi distribuitori.
În România zilelor noastre, produsele agricole românești sunt pe cale de dispariție… Supermarketurile abundă de fructe și legume, chiar carne din import, în timp ce agricultura românească sucombă în fața unei competiții cu produse ale unor țări din Uniunea Europeană și nu numai, în care agricultorii beneficiază de subvenții net superioare din partea statelor respective. Ba, mai mult, terenurile agricole din România sunt cumpărate ieftin și masiv de către corporații și grupuri de interese străine, prin interpunerea de complezență, fictivă, în ecuația contractuală a unor cetățeni români. Aceste concerne corporatiste străine care ajung să controleze piața agricolă din România beneficiază, mai apoi, și de subvențiile agricole ale Uniunii Europene care, teoretic, sunt destinate fermierilor români.
Am sesizat oficial această situație instituțiilor abilitate ale statului și în calitate de prefect al județului Mureș, arătând că, în anul 2011, oameni de afaceri străini, asociați de formă cu cetățeni români, cumpăraseră în județul Mureș terenuri agricole în suprafață de peste 10 mii de hectare. Unii dintre aceștia cultivau terenurile respective doar pentru a beneficia de subvențiile agricole iar, mai apoi, nici măcar nu recoltau producțiile, preferând să-și conserve profiturile anticipat obținute. Recoltarea, depozitarea și valorificarea ar fi presupus pentru ei cheltuieli suplimentare, riscuri și inutile bătăi de cap, iar valorificarea acestor produse stă în România zilelor noastre dintotdeauna sub semnul hazardului…
Cu alte cuvinte, în timp ce agricultorii francezi, oricum net superiori românilor, își apără agresiv drepturile, beneficiind de organizații foarte puternice, de un lobby asociativ cu implicații politice extrem de influente în Uniunea Europeană, fermierii români agonizează și chiar își pierd terenurile reprezentându-le „obiectul muncii”. Fără structuri asociative puternice, fără forța organizatorică necesară, fără un lobby politic adecvat și o legislație prielnică, permisivă, privind stimularea și promovarea prioritară a producțiilor și a produselor agricole autohtone, asistăm la transformarea României în piață de desfacere pentru interesele corporatiste multinaționale. Fără a reuși să ne valorificăm potențialul agricol și atuurile economiei naționale, nu vom fi mai mult decât o colonie a intereselor anonimant globalizatoare.\ 

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus