Back
Featured image of post Școala românească se află într-o gravă derivă…

Școala românească se află într-o gravă derivă…

A început noul an școlar într-o derută și debusolare generalizate. Aproape 2,9 milioane de elevi au început școala luni în întreaga țară. Conform datelor statistice oficiale, din cele 6.200 de școli la nivel național, 3.892 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, iar circa 4.000 nu au autorizație sanitară. Tabloul acesta sumbru este completat grotesc prin manualele editate în acest an pline de grave erori și greșeli de conținut inadmisibile. Potrivit celor mai recente date prezentate de Eurostat, în momentul de față, suntem pe locul trei în Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a școlii. Pe tinerii care renunță prematur la studii îi așteaptă șomajul, sărăcia și marginalizarea.
Cele mai importante manuale pentru educația copiilor, precum cele de limba română, matematică, biologie, geografie și istorie abundă în greșeli de conținut, ceea ce ne indică, în primul rând, nivelul de pregătire al celor care conduc astăzi țara. Atunci când un manual este produs fără licitație, eliminându-se din start orice concurență, fără specialiști și fără un control temeinic, rezultatele evidențiază adevăratul scop ale acestei mașinațiuni oneroase, adică furtul din banii publici, controlul politic al unei piețe de circa 15 milioane de euro, specialitatea „casei” PSD-ALDE…
4.000 de unități de învățământ nu au avize sanitare, astfel încât elevii încep anul școlar într-o clădire fără apă curentă sau potabilă, fără grupuri sanitare, iar aproximativ 2.300 de școli au toalete în curte. Sarabanda problemelor majore include și riscul crescut la cutremure, mobilierul vechi sau neadecvat actului de studiu și chiar absența gardurilor împrejmuitoare, menite a proteja unitatea de învățământ de posibili intruși neaveniți.
Sarabanda aceasta nefastă de probleme, cu care a reînceput în această toamnă anul școlar, este completată de deficitul grav de profesori titulari, chiar și suplinitori, deși guvernele PSD-ALDE clamează susținut dar, evident demagogic, prioritatea acordată învățământului. La nivel național, ministerul Educației anunță că sunt disponibile 30.000 de posturi, care pot fi ocupate și în regim de plată cu ora. Iată, așadar, unde a condus „reformismul” declamativ fără nicio noimă și fără vreo legătură cu realitatea, vădind doar bâjbâiala unei guvernări care demonstrează o inadmisibilă incapacitate managerială.
Într-un atare context, conform datelor statistice actuale, aproximativ 42% dintre elevii români în vârstă de cincisprezece ani pot fi considerați analfabeți funcțional, pentru că, deși citesc un text, în fapt nu îi înțeleg conținutul și, ca atare, nu-l pot utiliza ca resursă. În comparație cu media europeană, care este de 20%, situația de la noi este cât se poate de îngrijorătoare.
Acestea sunt doar câteva dintre probleme grave cu care se confruntă astăzi învățământul, educația și școala din România. Ce faceți cu școala și cu acești copii care reprezintă viitorul României, nevrednici guvernanți?!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus