Astăzi, la împlinirea a 156 de ani de la nașterea sa, aduc un omagiu unei personalități de seamă a istoriei României, Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Născut în anul 1868 (în Toplița, Comitatul Mureș-Turda, Austro-Ungaria), Miron Cristea a fost un lider național și un fervent susținător al unificării teritoriale a României, lăsând o amprentă profundă asupra spiritualității și politicii românești.
A fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind învestit și înscăunat la data de 1 noiembrie 1925. Această învestire a marcat un moment istoric, el devenind astfel primul patriarh al creștinismului ortodox românesc, simbolizând unitatea și identitatea națională a României.
Pe lângă contribuțiile sale religioase, patriarhul a avut un rol semnificativ în viața politică a țării. În perioada 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930, a fost numit regent al României, iar în ultimele luni ale vieții sale, în contextul unor vremuri complicate politic și dificile economic, a servit ca prim-ministru. În aceste funcții, a demonstrat un angajament neclintit față de binele națiunii și a luptat din răsputeri pentru stabilitatea și prosperitatea României.
Recunoașterea meritelor sale s-a reflectat și prin alegerea sa ca membru de onoare al Academiei Române, un titlu care subliniază contribuțiile sale excepționale la cultura și știința românească.
Primul Patriarh al Bisericii noastre s-a stins din viață în 6 martie 1939.
Rămâne o figură emblematică, călăuzitoare, pentru istoria țării noastre. Fie-i memoria veșnic binecuvântată!
Dumnezeu să-l odihnească în pacea iubirii sale nemărginite!