Back
Featured image of post 79 de ani de la bătălia eroică pentru eliberarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei…

79 de ani de la bătălia eroică pentru eliberarea Basarabiei și a Nordului Bucovinei…

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, Armata Română primește de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin „Ostași, vă ordon, treceți Prutul!“, care se încheia astfel:
„Ostași, Înainte.
Să luptați pentru gloria Neamului. Să muriți pentru vatra părinților și a copiilor voștri. Să cinstiți prin vitejia voastră amintirea lui Mihai Vodă și a lui Ștefan cel Mare, a martirilor și eroilor căzuți în pământul veșniciei noastre cu gândul țintă la Dumnezeu.
Să luptați pentru desrobirea fraților noștri, a Basarabiei și Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieții și a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.
Să luptați pentru a ne răzbuna umilirea și nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele și Generalul Vostru.
Ostași,
Izbânda va fi a noastră. La luptă.
Cu Dumnezeu înainte!”
Atunci, România a intrat în războiul de eliberare a Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația Uniunii Sovietice, provincii răpite printr-un dictat care reconfigura zonele de influență ale Germaniei naziste și Rusiei bolșevice, Pactul Ribentropp – Molotov, semnat la 23 august 1939. România pierduse în 1940, pe lângă Basarabia și Bucovina, și Transilvania de Nord, dar și două județe din sudul Dobrogei, Caliacra și Durostor.
Bătălia pentru Basarabia și Bucovina de Nord a impus și pierderi în vieți omenești, răniți și dispăruți.
La 27 iulie 1941, întreg teritoriul istoric românesc din Est fusese eliberat, iar românii din provinciile istorice au salutat cu entuziasm eliberarea.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus