Mare revoltă online prin Târgu-Mureș, multiple comentarii sarcastice, furie, obidă, resemnare, zic unii că au scăpat de dracul și au dat de taică-su, ce mai, un „huo” prelungit, generalizat, multiplicat în diverse formule și expresii prin social-media.
Toată oripilarea vine dinspre Primăria municipiului Târgu-Mureș. Adică, nu prea pricep bieții electori cum se face că, după ce noul primar, Soós Zoltán, a susținut în campania electorală că personalul angajat este supradimensionat iar instituția este supra-împovărată și ineficientă și trebuie musai reorganizată prin diminuarea numărului de angajați, de când s-a instalat în funcție taman „a uitat” și face continuu noi angajări pe bandă rulantă, sub diverse pretexte. Are nevoie de, atenție!, vreo 10 consilieri personali, la fel și viceprimarii săi, câte doi consilieri personali fiecare. Trai neneacă, de cumetrie, pe bani publici. Dar este abia începutul, se pare că urmează și numirea unui manager public care va prelua o parte importantă din atribuțiile primarului iar astfel edilul va rămâne cu funcția de „ficus” decorativă.
În acest timp, orașul a „progresat” puternic s-a umplut pe lângă flota de consilieri, unii încă studenți pe la teatru, de gunoaie și mizerie. O fi vreo coregrafie, cine știe ce dramaturgie, vreo piesă utopică din strategia absurdului, chiar „benefică” pentru comunitate prin toată tevatura asta și noi, mai naivi, încă nu ne-am prins…
Deh, asta e! La ce v-ați gândit când ați votat majoritar un arheolog și muzeograf (am tot respectul pentru respectivele specializări și profesii dar…)?! În domeniul său, la dezgropat cu noroc mumii, uneori vase și ulcele, dar cel mai adesea potcoave de cai morți, nu-i trebuiau consilieri, era evident competent. Aici, în administrația publică, trebuie să ai habar de management, de legislație și proceduri administrative, trebuie să te pricepi un pic la economie, fiscalitate și buget, la elaborarea programelor, a proiectelor de dezvoltare, la studii de (pre)fezabilitate, recepții de lucrări, evaluări, costuri și calitate, la achiziții publice, altminteri semnezi, după o expresie consacrată, „ca primaru´”! Tradus: în deplină necunoștință de cauză. Se poate și așa, însă mai apoi riști o vacanță prelungită pe la „beciul domnesc”.
No, dacă vă raportați la viitorul și nevoia imperativă de dezvoltare a orașului, dacă analizați majoritar pragmatic și cu luciditate competențele candidaților, înainte de a vota doar etnic, cu nervi sau enervare, negativist sau emoțional ori după interesele de moment, puteați alege din puzderia de candidați unul care poate nu avea nevoie de niciun consilier personal și niciun consilier la consilier, secretară la consilier, șofer și mașină de serviciu la consilier, concubină la consilier și trebuie și ea, biata, angajată și mai are încă o soră fără loc de muncă…
Mno, cam asta e!