Puterea de cumpărare a populației s-a prăbușit dramatic în fața valului inflaționist. Măsurile compensatorii anunțate de Guvern (acordarea unor vouchere) pot asigura doar o atenuare temporară, simbolică, a efectelor căderii economice care afectează dramatic majoritatea românilor, dar nu rezolvă nicidecum problemele structurale de fond ale economiei.
Partidul Mișcarea Populară solicită să se adopte măsuri înțelepte care să constituie soluții pe termen lung. Iată:
1. Reducerea cu 2% a TVA-ului, lucru care s-ar traduce printr-o scădere bruscă a inflației cam în același cuantum.
2. Creșterea masivă a producției de energie electrică și de gaze naturale, astfel încât piața să se auto-reglementeze. Se impune obținerea unei derogări de la UE și se cuvin repornite capacitățile de producție pe bază de cărbune (aproximativ 850 de megawați care stau nefolosiți).
3. Reducerea la jumătate a taxelor și accizelor pentru combustibili (aproximativ 44% din prețul total), care ar putea conduce la ieftinirea cu 20% a prețului motorinei și benzinei. Vorbim de aproximativ 2 lei per litru de combustibil.
4. Implicit reducerea CAS poate reprezenta o variantă de luat în calcul.
PMP solicită Guvernului să organizeze o dezbatere publică reală în acest sens. Mai pot fi promovate și alte soluții din partea specialiștilor acestei țări, menite să asigure stabilitatea economică și protejarea românilor în raport cu noile presiuni și crize generate suplimentar de războiul din Ucraina.