Back
Featured image of post Adevărul iese întotdeauna la suprafață, fie cât de târziu...

Adevărul iese întotdeauna la suprafață, fie cât de târziu...

În luna iulie a anului trecut, când fostul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, prezenta triumfalist proiectul legislativ de modificare a Legii educației naționale, susțineam răspicat și argumentat că, sub pretextul „României educate”, PNL-PSD-UDMR se pregătesc să colonizeze politic învățământul din România.

Adică, proiectul de modificare a legii pentru învățământul preuniversitar prevede, în esență, modificarea denumirii unor instituții, a Inspectoratelor școlare județene, a Caselor corpului didactic și înființarea a șapte noi instituții centralizate subordonate Ministerului Educației. Restul, doar simulacru politic și apă de ploaie pentru reformarea și revigorarea sistemului de învățământ.

Cu alte cuvinte, noua „viziune” a legii educației, aflată în proiect de revizuire, super-centralizează sistemul educativ și sporește de fapt actuala birocrație, oricum excesivă și împovărătoare pentru învățământ, iar prin înființarea noilor instituții se urmărește strict crearea a sute de noi posturi și organizarea unor concursuri pentru ocuparea noilor posturi cu dedicație și în interesul clientelei de partid.

La aproape o jumătate de an de la poziționarea mea publică pe acest subiect, fostul ministru PSD al Apărării și al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, profesorul universitar Vasile Dâncu, având calitatea de vicepreședintele PSD, atrage atenția într-o analiză atentă asupra proiectelor de Legi ale educației că acestea „au nevoie de o serioasă revizie”.

„Sunt multe instituții centrale care se înființează sau reînființează și la care trebuie să analizăm (…) să nu fie doar furnizoare de sinecuri” – susține Dâncu. „Hipercentralizarea este pe cale să se restaureze dacă rămânem la acest stadiu”, „admiterea în liceu și probele de bacalaureat trebuie să fie adaptate filosofiei generale enunțată în tabla de valori”, avertizează Dâncu.

Membru în comisia PSD de analiză a proiectelor de legi ale educației, fostul ministru critică secretizarea legilor educației în fața marelui public de către ministrul Ligia Deca, care nu a publicat nici până acum, în spiritul transparenței necesare, propriile proiecte de legi, ci le-a transmis partidelor să le analizeze și să propună modificări.

Așadar, „România educată” rămâne doar o demagogie, chiar o minciună sfruntată, pe baza căreia președintele Klaus Iohannis și PNL au contabilizat cu tupeu lauri și voturi strict în interes electoral. În rest, palavre…

Last updated on Jan 31, 2023 11:23 UTC
comments powered by Disqus