Tevatura generată de subiectul școlii catolice de la Târgu-Mureș a intrat într-o noua fază, iar speța în loc să evolueze în sens pozitiv, pare că s-a întors în punctul în care se afla în urma cu 3-4 ani. Curatoriul Fundației Statusul Romano-Catolic din Transilvania a decis sâmbătă, 16 septembrie 2017, și a comunicat public cu subiect si predicat, că reziliază contractul de închiriere încheiat cu Primăria municipiului Târgu-Mureș, în privința clădirii în care funcționează Colegiul Național „Unirea” din Târgu-Mureș. Printr-o poziție similară, aproape identică, Kelemen Hunor, președintele UDMR, anticipa un astfel de deznodământ încă de acum o săptămână și jumătate, ulterior manifestației de susținere a cauzei scolii catolice, ce a avut loc la Târgu-Mureș în 6 septembrie 2017. Ciudată coincidenta, nefericită și „întâmplătoare”, la fel ca și multele alte situații în care politicienii maghiari dau idei sau stabilesc ordinea de zi înaltelor fețe bisericești maghiare, pe care aceștia le pun în practică de îndată…
Este totuși bine că reprezentanții Statusului Romano-Catolic lasă loc la negocieri, invitând Primăria municipiului Târgu-Mureș ca, în termen de 30 de zile, să se așeze la masa discuțiilor, pentru a încheia un nou contract. Un gest rezonabil, fără discuție, mai ales dacă se dorește găsirea unor soluții acceptabile pentru ambele părți.
Pentru o bună și corectă înțelegere a lucrurilor: nu am de gând sa contest prevederile unui contract legal încheiat între două părți, prezumând că ambele instituții semnatare sunt de bună-credință. Daca s-au încălcat prevederile unui contract, să se aplice calea legală… Însă, este încă o dată ipocrit și viclean modul în care acționează cei care reprezintă comunitatea maghiară: atunci când legea le dă dreptate, musai trebuie să se aplice de îndată, dar când o încalcă înșiși cu bună știință, să nu se aplice pentru că ei sunt maghiari și ar fi, chipurile, discriminați.
Consider că ambele părți implicate, Primăria Târgu-Mureș și Statusul Romano-Catolic, trebuie să se așeze la masa negocierilor și să găsească rapid soluția adecvată pentru toți cei implicați, mai ales pentru elevii români și maghiari, pentru profesorii care învață și predau în clădirile respective, pentru liniștea tuturor părinților.
Cu siguranță soluții există, cel mai important în acest moment este ca toți cei implicați să dea dovada de calm, luciditate și bună-credință – acestea sunt imperativele care trebuie sa ghideze orice demers în această privință. Nu este cazul să fie amplificate noi tensiuni, întărâtări, exacerbări și hiperbolizări în sens negativ ale acestei situații conjuncturale nedorite! Suntem cu toții responsabili!