Președintele Klaus Iohannis a declarat public că nu vede oportună amânarea alegerilor. În opinia sa, „este încercarea jalnică a unor parlamentari care vor să mai prindă câteva luni de diurnă”. Într-o declarație din Palatul Cotroceni, Iohannis a susținut că speră ca „procedurile care sunt în curs să ducă la validarea” datei de 6 decembrie. Președintele României are un rol decisiv în această privință.
Iată cum stăm acum. Legea care stabilește că Parlamentul hotărăște data alegerilor legislative nu este în vigoare. Președintele Iohannis poate încă să o retrimită spre analiză în Parlament.
Presupunând totuși că președintele promulgă legea cu Parlamentul care stabilește data alegerilor locale, oricum nu există timp fizic pentru adoptarea legii deputatului independent Dohotaru, susținută de PSD, prin care alegerile sunt amânate pentru luna martie. Pe de o parte, președintele țării noastre are atributul contestării la CCR a legii (care este neconstituțională) și a retrimiterii acesteia în Parlament.
Pe de altă parte, conform calendarului stabilit de AEP, până în 22 octombrie, trebuie depuse listele pentru alegerile parlamentare. Odată declanșat procesul electoral, acesta nu mai poate și nu mai trebuie să fie oprit.
Reamintesc că există deja un consens politic privind organizarea alegerilor pe 6 decembrie, având în vedere că actualul Legislativ a depus jurământul pe 21 decembrie 2016.
Mai este o problemă importantă de avut în vedere, chiar dacă rămâne actualul Parlament până în luna martie 2020, nu vor mai putea fi adoptate legi organice, inclusiv legea bugetului, ci doar ordinare, cu impact mai mic. În această perioadă de gravă criză sanitară și prăbușire economică, ar fi fatalist pentru România.
Ipocrizia PSD, ALDE și Pro România este colosală. După ce, în mod consecvent, au alimentat teoriile conspiraționiste, anume că pandemia este o făcătură, fie coronavirusul nu este periculos, acum, după ce electoral au fost taxați de români și au obținut rezultate mult sub așteptări, brusc i-a cuprins grija sănătății românilor și susțin că este necesară amânarea alegerilor parlamentare din cauza pericolului pandemiei.
Bun, dar ce motive ar fi să credem că, în ianuarie, februarie sau martie, anul viitor, situația pandemică va fi radical diferită față de momentul actual, că pericolul va dispărea ca prin farmec dacă amânăm campania electorală și alegerile? Și acest subiect este unul electoral, pur propagandistic. Alegerile generale nu vor fi amânate.