Back
Featured image of post Analfabeții funcțional sunt mai ușor de condus

Analfabeții funcțional sunt mai ușor de condus

În „România educată”, mințită de mai bine de trei decenii încoace iar, în ultimii ani, fentată cu nerușinare la capitolul învățământ de către Iohannis, Ciucă, Cîmpeanu și Deca începe marea grevă. În disperare de cauză, după alte proteste consecutive, mâine profesorii vor declanșa o grevă de avertisment de două ore.

Este doar prologul, anunțat azi printr-o conferință de presă comună a sindicatelor din educație - Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, care pregătesc pentru 22 mai intrarea în grevă generală. Potrivit rezultatelor referendumului făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru declanșarea grevei generale.

Marea reformă și noua legislație a educației găsesc învățământul cu un buget de 2,1% din PIB, printre cele mai mici stabilite de guvernări de la intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007. Salariul unui profesor debutant cu studii superioare, în 2023, este de circa 4.000 lei brut, adică vreo 2.350 lei net.

Din multe puncte de vedere, actuala Putere se comportă cu dascălii din România la fel cum face Putin cu soldații ruși: îi trimite la luptă fără resurse elementare, fără muniție. Doamna inginer portuar Ligia Deca, ministrul Educației, le pretinde performanțe cadrelor didactice și simulează reforme din pix pentru aceste categorii profesionale cu stomacul gol. Cu alte cuvinte, luptați, munciți, pregătiți cu har și devotament noile generații, iar salariile și sporurile bugetului de stat le luăm noi pentru ai noștri din clientela politică și pensionarii speciali.

Degeaba ambalezi sărăcia în staniol strălucitor și îi pui fundiță tricoloră, sub pretextul că ai primenit-o legislativ și politic, fiindcă nu ai schimbat nimic fundamental, tot aia e „cotoroanța”. Doar în basme Baba-Cloanță se rostogolește peste cap și devine Ileana Cosânzeana. Însă, guvernanții noștri consideră că cei pe care îi conduc nu prea au evoluat intelectual și le ambalează consecvent basme, povești prostești, pentru fraierii dispuși să-i creadă. Probabil, de acea, nici nu-i interesează în mod real să investească în educație și învățământ, analfabeții funcțional sunt mai ușor de prostit și condus.

Last updated on May 16, 2023 10:54 UTC
comments powered by Disqus