Sfidând orice logică și imperativele realității în domeniul educației și învățământului, Consiliul Local Municipal Târgu-Mureș s-a întrunit în ședințe ordinare și extraordinare de cinci ori în ultimele luni, iar pe ordinea de zi a figurat consecvent ca problemă de interes prioritar doar Liceul Teologic Romano-Catolic. CELELALTE UNITĂȚI ȘCOLARE din Târgu-Mureș, în număr de 33, se pare că nu există pe agenda de priorități a consiliului.
Chiar și la ședința de săptămâna trecută, convocată la Ministerul Educației privind rețeaua școlară de la Târgu-Mureș, s-a discutat doar despre înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar REȚEAUA ȘCOLARĂ a municipiului Târgu-Mureș a fost pur si simplu ignorată, nefiind nici măcar analizată.
Întrucât, în data de 6 aprilie a.c., în doar 7 minute, Consiliul local Târgu-Mureș a respins proiectul de hotărâre privind rețeaua școlară, astăzi municipiul reședință de județ NU ARE REȚEA SCOLARĂ APROBATĂ pentru anul școlar 2017-2018. Din informațiile pe care le deținem, este o situație unicat, evident în sens negativ, în România.
În data de 28 martie 2017, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar al Județului Mureș a acordat aviz conform pentru 26 de unități școlare. Totodată, au fost propuse 3 unități școlare spre a fi incluse în rețeaua școlară: Palatul Copiilor Târgu-Mureș (cu 6 structuri la: Târnăveni, Iernut, Sovata, Reghin, Sighișoara și Luduș), respectiv Clubul Sportiv Târgu-Mureș și Liceul cu Program Sportiv.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș NU A ACORDAT AVIZ CONFORM PENTRU OPT UNITĂȚI ȘCOLARE, după cum urmează.
Șapte unități școlare s-a constatat că încălcau legislația în vigoare, întrucât aveau personalitate juridică și includeau ca structuri grădinițe, neîntrunind însă numărul minim necesar de 300 de copii:
– Grădinița de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” era desființată figurând totuși ca structură existentă;
– Centrul de Zi „Rozmarin” apărea ca structură la Școala Gimnazială „Serafim Duicu”;
– Școala Gimnazială „George Coșbuc” avea o singură grădiniță în structură și a mai apărut din neant una în plus;
– La Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” sunt alocate 3 grădinițe și a mai apărut o a patra desființată;
– La Școala Gimnazială „Romulus Guga” era propusă în structura juridică o grădiniță, nefiind întrunit numărul minim necesar de 300 de copii;
– Aceeași situație s-a repetat și la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, precum și la Liceul Vocațional Reformat;
– Cea de-a opta situație cu probleme de legalitate privește Liceul Teologic Romano-Catolic.
Consiliul local municipal Târgu-Mureș trebuia să corecteze aceste situații neconforme cu legislația în vigoare, așa cum s-a întâmplat și în anii școlari anteriori. Din păcate, au fost depășite toate termenele calendaristic asumate până acum. Încă din luna ianuarie, consiliul local se cuvenea să aprobe rețeaua școlară pentru cele 26 de unități de învățământ fără probleme (care au primit aviz conform din partea I.S.J. Mureș), să le corecteze pe celelalte șapte, timp în care consiliul putea să clarifice individual situația Liceului Teologic Romano-Catolic.
CE A FACUT, de fapt, CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL TÂRGU-MUREȘ, mai precis combinația politică majoritară de conjunctură și de jalnică strânsură – UDMR și POL?
Se întrunește în 30 martie, când UDMR boicotează ședința și înfiripă un comunicat oficial direct de pe scările Primăriei. Consilierii rămași la ședință elimină de pe Ordinea de zi proiectul în cauză.
Consiliul este convocat în 6 aprilie și, în doar 7 minute, FĂRĂ NICIO MOTIVARE, RESPINGE ÎN TOTALITATE ÎNTREAGA REȚEA ȘCOLARĂ pentru Târgu-Mureș.
În 19 aprilie, consiliul se reîntrunește și hotărăște constituirea unei comisii mixte, compusă din aceiași consilieri care au respins inițial rețeaua școlară.
Se reîntâlnesc consilierii în 20 aprilie și, revoltător, penibil, nu hotărăsc NIMIC.
Ministerul Educației convoacă la București, în 2 mai a.c., o ședință la care participă și reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului local municipal Târgu-Mureș, dezbătându-se însă exclusiv situația juridică a Liceului Teologic Romano-Catolic.
Culmea, Consiliul Local Municipal Târgu-Mureș este convocat în ședință în 4 mai a.c., REFUZÎND cu această ocazie să discute ÎNTREAGA REȚEA ȘCOLARĂ. Se adoptă o hotărâre privind înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, un act normativ care conține cel puțin șase elemente de NELEGALITATE. Câtă vreme actul de naștere al Liceului Teologic Romano-Catolic a fost parafat doar săptămâna trecută, se impune de la sine o întrebare: cum a funcționat unitatea de învățământ până acum, fără a avea un act constitutiv oficial de înființare, și cum și-au desfășurat activitatea profesorii și elevii până acum, într-o școală neînființată, inexistentă legal. Cum le vor fi recunoscute studiile de până acum elevilor respectivi?! Poate știu unii consilieri locali, fiindcă personal am ridicat această problemă la întâlnirea convocată de către Ministerul Educației și nu mi s-a oferit un răspuns.
Solicit pe această cale, în mod imperativ, Consiliului Local Municipal Târgu-Mureș să urgenteze demersurile legale, care țin de competența sa instituțională, pentru promovarea proiectului de hotărâre privind adoptarea REȚELEI ȘCOLARE A MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ. Nu ne putem aștepta la nimic bun și temeinic în coexistența noastră multietnică și multiculturală, câtă vreme nu veți înțelege că de învățământ și educație depinde nemijlocit tocmai viitorul orașului nostru.
Informându-vă că demersurile mele parlamentare privind această problemă se adresează și Ministerului Educației, precum și Inspectoratului Școlar al Județului Mureș, țin să felicit, cu această ocazie, pentru profesionalismul demonstrat și tenacitatea cu care au respectat și apărat legea, pe ex-inspectorul școlar general al I.S.J. Mureș, prof. Mioara Kozak, precum și pe inspectorul general adjunct, prof. Lavinia Mureșan, care au preferat să demisioneze din funcții, decât să cedeze în fața unor presiuni și imixtiuni politice distrugătoare, teoretic inadmisibile în educație. De asemenea, remarc poziția fermă, responsabilă și categoric corectă a actualului inspector școlar general al I.S.J. Mureș, prof. Ioan Macarie, căruia îi urez mult succes în greaua dar nobila misiune asumată. Cinste lor!