Back
Featured image of post Banii trebuie să circule pentru investiții și dezvoltare, în condiții avantajoase pentru români!

Banii trebuie să circule pentru investiții și dezvoltare, în condiții avantajoase pentru români!

Agențiile de rating Standard and Poor’s, Fitch și Moody’s au înrăutățit în ultimele luni de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor pentru România dar și la „BBB minus” ratingul unor municipii: București, Brașov, Oradea, Buzău…
În rândul cauzelor, pornim de la deficitul bugetar de 4,6 la sută lăsat de guvernarea Dăncilă – PSD și sateliții ALDE, UDMR, dar sunt invocate și înrăutățirea poziției României pe piețele externe, deteriorarea structurală a finanțelor publice, agravată de creșterea datoriilor pe termen lung, ca urmare a reducerii încasărilor la bugetul de stat, dar și reforma pensiilor adoptată în 2019, fără nicio sursă concretă de finanțare.
Astăzi, în perspectiva apropiatei campanii electorale pentru alegerile locale, unii politicieni și chiar partide politice clamează populist și iresponsabil majorarea pensiilor, a salariilor pentru diverse categorii profesionale, măsuri strict electoraliste care pot îngropa economia României pe termen foarte lung. De fapt, unde conduce prioritar înrăutățirea de la stabilă la negativă a perspectivelor de rating? Împrumuturile, la care România este nevoită să recurgă pentru acoperirea deficitului bugetar, vor avea dobânzi foarte mari, termene dezavantajoase, iar corelativ acestora, dacă guvernanții se vor împrumuta suplimentar în aceste condiții pentru a finanța nesustenabil majorări de salarii și pensii, economia României se va prăbuși periulos inevitabil. Iar datoriile și situația colapsului economic, agravate de pandemie și criza sanitară, populismul politic și iresponsabilitatea vor trebui să le plătească copiii, nepoții și, poate, strănepoții noștri pe termen foarte lung de acum încolo.
Consider că factorii care pot conduce la revenirea perspectivei de țară rezidă în creșterea alocărilor pentru investiții și dezvoltare, reducerea constantă a deficitului de cont curent, corelative altor măsuri care ar influența pozitiv sustenabilitatea fiscală. Pledez pentru susținerea capitalului românesc, pentru implicarea Băncii Naționale a României în scăderea dobânzilor, atât pentru creditele aferente investițiilor IMM-urilor cât și pentru persoanele fizice, pentru a stimula dezvoltarea și creșterea economică. Spunea mitropolitul Simion Ștefan, cel care a tipărit la 1648 „Noul Testament de la Bălgrad”, monument al literaturii române, că și „cuvintele sunt ca banii, iar banii aceia sunt buni care circulă peste tot”. Faceți așadar banii să circule pentru investiții și dezvoltare, în condiții avantajoase pentru români!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus