Societatea Română de Televiziune (SRTV) a ajuns o gaură neagră a banului public. Instabilitatea funcțiilor de conducere de la vârful postului public de televiziune, managementul oneros, consiliile de administrație, care legitimează imixtiunea intereselor politicianiste în activitatea acestei instituții și validează risipa și ineficiența organizatorică, au plasat TVR într-o criză managerială fără precedent dar și fără ieșire. Dezinteresul și complicitatea la șubrezirea postului public, din partea guvernării Ponta, au distrus orice șansă rezonabilă de redresare a SRTV.
Să pornim de la un exemplu edificator aflat la îndemână: situația economic dezastruoasă, managerial incredibilă, care caracterizează TVR Târgu-Mureș. Pierderi imense acumulate anual: 5,2 milioane lei în anul 2013 (aproape un milion și jumătate de euro), peste 4,2 milioane lei în 2014 și aproape 3 milioane lei până în luna septembrie a anului curent. Pentru aceste aspecte grave, am solicitat imperativ o anchetă internă privind funcționarea acestui studio teritorial, sesizând în acest sens și Curtea de Conturi a României.
Pare incredibil cum pot fi raportate anual, fără nicio consecință, asemenea imense pierderi la TVR Târgu-Mureș, o televiziune regională cu 59 de angajați al căror salariu mediu este de 3153 lei. Mă întreb, cum pot fi tolerate în continuare uluitoarele pierderi, cum nu este cineva chemat oficial să răspundă sau măcar preocupat să eficientizeze activitatea televiziunii, să reducă drastic risipa banului public, să fie corelate cheltuielile cu interesul public și audiența?!
Se invocă dramatic în ultimii ani, la nivelul SRTV, povara datoriilor istorice care la finele anului 2014 se ridica, în total, la cca 700 de milioane lei (aproape 160 de milioane de Euro). Cred că, printr-un management defectuos, sarcina datoriilor este în mod iresponsabil suplimentată zi de zi, câtă vreme televiziunea publică își permite nereformist să acumuleze constant alte noi pierderi, care se ridică la circa un milion de euro pe an pentru un singur studio teritorial, plus penalitățile aferente. Bănuiesc că nu o duc mult mai bine nici celelalte studiouri regionale din Cluj, Craiova, Iași sau Timișoara, or în existența tuturor vorbim de abonamente și bani publici. Nu vă așteptați, așadar, la performanțe editoriale, nici la sporirea audiențelor televiziunii publice, în general la vreun progres semnificativ, câtă vreme sunt îngăduite inactiv și iresponsabil aceste incredibile pierderi. La finele lunii iulie 2015, datoria fiscală a SRTV se ridica la 457 milioane de lei (peste 103 milioane de Euro), blocarea conturilor televiziunii publice fiind din nou iminentă din partea ANAF.
Întrucât, în mod injust și defăimător, prin intermediul Facebook, am fost acuzat de către reprezentanți ai TVR Târgu-Mureș că mă folosesc abuziv de funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și media din Senatul României pentru a controla răuvoitor activitatea televiziunii, le fac cunoscute prevederile Legii nr. 41, din 17 iunie 1994 (republicată), privind organizarea şi funcționarea Societății Române de Radiodifuziune şi Societății Române de Televiziune, care stipulează la art. 46:
(1) În cadrul activității de control parlamentar, prevăzut la art. 31 alin. (5) din Constituție şi la art. 2 din prezenta lege, comisiile parlamentare pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaților şi Senatului au dreptul să solicite următoarele:
a) un raport anual, împreună cu contul de execuție bugetară al fiecărei societăți;
b) rapoarte cu privire la probleme specifice activității celor două societăți;
c) orice fel de informații şi documente privitoare la activitatea celor două societăți.
(2) În legătură cu cele prevăzute la alineatul precedent, comisiile au dreptul să facă verificări proprii.
Așadar, respect legislația în vigoare și am solicitat actualei conduceri a SRTV să răspundă pentru risipa sfidătoare a banului public și lipsa de reforme organizatorice. Nu pot fi acoperite datorii istorice, câtă vreme nu sunt stopate imensele și constantele pierderi, rezultat al managementului defectuos. Solicit să fie respectată legea, iar cei care, în mod iresponsabil, irosesc nonșalant banii cetățeanului contribuabil trebuie să dea socoteală în fața instituțiilor abilitate ale statului. Restartul reclamat recent prin vocea protestatară a străzii se cuvine să privească, in extenso, toate instituțiile statului care trăiesc, în cazul de față huzuresc, din bugetul de stat.