Back
Featured image of post Când istoria ca și prostia se repetă cu nesimțire ciclic

Când istoria ca și prostia se repetă cu nesimțire ciclic

Știu că lumea nu e perfectă, că Dumnezeu ne încearcă mereu credința… Însă, când văd tatăl îngenuncheat în fața fetiței sale, care părăsește Ucraina cotropită prin război, sărutându-i mânuțele cu disperare copilașului său iubit iar acesta urlă înlăcrimat neînțelegând nimic, nu-mi pot stăvili propria lacrimă sfâșietoare. Își vede odorașul poate pentru ultima oară, totuși alege să rămână și să lupte pentru țara și patria sa, pentru propria libertate, fără de care simbolic rămânem cu toții doar sclavi, fără liber arbitru pământesc, neînsemnați în fața destinului.

Nu înțeleg nici eu „putinismul” demonic, nici aceste erori ale trufiei unor nebuni, căzuți în cruzimea propriilor devorări interioare, în nemernicia propriilor complexe și coșmaruri fatidice. Nu le pasă decât de propriile psihoze otrăvitoare, se fac că nu văd distrugerile, câte vieți, câte familii și destine distrug. Dar câți îi urmează orbește, muțește, câți alții se fac laș că nu le pasă sau caută justificări, argumente și explicații existențiale, istorice, savante, pretexte ale cotropirii, distrugerii semenilor, bolnăvicioase. Sunt și dintre cei care privesc cinic în altă parte. Desigur, teoretic, lor nu li se poate întâmpla…

Oare nu avem azi exemplul contextual, imaginea socială clonată a izbucnirii celei de-a doua mari conflagrații mondiale, când fascismul, nazismul înfloreau în Germania, când alt diavol cu chip de om a decis să invadeze Cehoslovacia, Austria, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda, Franța ș.a. Mai precis, sub conducerea lui Adolf Hitler, Germania a invadat peste 20 de țări europene și din Africa.

Oare am învățat ceva din istorie? M-am întrebat consternat văzând poziția oficială exprimată azi de Germania, care a susținut că procesul de excludere a Rusiei din sistemul global de plăți interbancare SWIFT este unul sinuos, dificil de realizat din punct de vedere tehnic, cu un impact puternic asupra tranzacțiilor pentru Germania și companiile germane din Rusia (sic!).

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Federal German, Steffen Hebestreit, a declarat că Germania nu a fost singura țară cu obiecții referitoare la excluderea Rusiei din SWIFT. Italia și Franța au adoptat aceeași poziție în acest sens. Somnul rațiunii, ca și în trecut, naște monștri. Unii, evident, sunt mult mai preocupați de propriile buzunare și afacerile prospere ale propriilor țări, probabil considerând că nebunia cotropitoare a lui Vladimir Putin nu-i poate atinge nici pe ei, nici popoarele lor.

Oare cum credeți că au stat lucrurile, prin similitudine, atunci când Hitler proceda la prima sa invazie cotropitoare? Credeți sau nu, și la vremea respectivă, țările europene (și nu numai), în majoritatea lor, aveau identic cu totul alte priorități, preocupări și interese… Uneori, istoria se repetă ciclic, din cauza celor care nu trag învățămintele necesare la timp iar omenirea parcurge „in corpore” nebunia distrugerii și a morții.

Last updated on Feb 25, 2022 21:25 UTC
comments powered by Disqus