Back
Featured image of post „Caracterul fără inteligență face mult, inteligența fără caracter nu face nimic”

„Caracterul fără inteligență face mult, inteligența fără caracter nu face nimic”

Citatul aparține operei lui Cicero, o voce eternă a înțelepciunii și a democrației. Marcus Tullius Cicero, născut în 106 î.Hr., a fost un orator, avocat, politician și filozof roman, viața sa fiind marcată de transformările Republicii Romane. Elocvența sa legendară și dedicarea pentru justiție l-au transformat într-un simbol al libertății de exprimare și al guvernării responsabile. Tragic, această dedicație pentru principii a dus la moartea sa în 7 decembrie a anului 43 î.Hr., când a fost asasinat în urma unui ordin emis de Triumviratul care conducea Roma. În mod simbolic, existența sa marchează conflictul dintre idealurile republicane și tirania ascendentă. Filosoful a fost ucis la comanda lui Marcus Antonius.

Cicero a pledat pentru o republică bazată pe principii de justiție și echitate, evidențiind rolul vital al dialogului și dezbaterii în societate. A apărat ideea că „libertatea de exprimare este un drept al omului”, un principiu profund și relevant astăzi. Moartea sa, rezultat al angajamentului pentru aceste principii, subliniază importanța și pericolul inerent al apărării adevărului și justiției în fața puterii autocrate, despotice. Asasinarea sa ne reamintește de riscurile pe care le pot întâmpina cei care asumă adevărul și o viață principială în fața unei puteri discreționare, tiranice.

Într-o eră a informațiilor false și a polarizării politice conflictuale, în confruntarea pentru control, dominație și putere politică, principiile lui Cicero despre integritate, elocvență și democrație sunt la fel de relevante și actuale. Dar cum pot oare ideile unui filozof roman antic să ne ghideze astăzi, în tumultul digital?

În vremea în care discursul online poate fi rapid distorsionat, când fake-news-urile sporesc periculos, învățăturile lui Cicero pot constitui un ghid pentru a ne ajuta să discernem între fapte, dezinformare, manipulare și ficțiune. El ne îndeamnă să căutăm adevărul și să promovăm discuții constructive, evitând retorica divizării, respectiv ceea ce specialiștii numesc astăzi polarizare în „camere de rezonanță” a discursului public.

În politica modernă, liderii ar putea folosi principiile sale de dialog deschis și respect reciproc pentru a construi punți între diviziuni politice, pentru a contracara manipulările și dezinformarea la adresa comunităților pe care le reprezintă.

Anticul Cicero ne amintește că, în ciuda intemperiilor, a parazitărilor sociale diverse, principiile de bază ale democrației, comunicării publice și ale dialogului rămân esențiale. Ideile sale străvechi ne pot ghida în abordarea peisajului digital contemporan, promovând un traseu mai luminos și mai informat, contrapus principial adecvat în fața adversităților și a provocărilor timpului nostru.

Last updated on Dec 07, 2023 10:46 UTC
comments powered by Disqus