Back
Featured image of post Care este stadiul planului național de management durabil și integrat al speciilor de carnivore strict protejate?

Care este stadiul planului național de management durabil și integrat al speciilor de carnivore strict protejate?

În ultima perioadă, la nivelul Ministerului Mediului, s-a dezbătut intens subiectul privind promovarea unor noi normative legale pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante. În dezbaterea publică a acestei probleme, opiniile sunt împărțite între nevoia de protejare a vieții și securității oamenilor, existând multe situații și cazuri în care carnivorele mari, în special urșii, au atacat și chiar ucis oameni, și echilibrul habitatelor, respectiv conservarea și protecția, de care trebuie să aibă parte aceste animale.
Pe această temă, Academia Română consideră că trebuie realizate și urmărite de către minister următoarele etape:\

  1. Realizarea unui plan național de management durabil și integrat al speciilor de carnivore strict protejate, pentru conceperea căruia își arată disponibilitatea de a se implica;\
  2. Stabilirea unui protocol unitar și corect de colectare și prelucrare a datelor privitoare la aceste specii;\
  3. Intensificarea acțiunilor și activităților educative privind etologia acestor specii, precum și comportamentul oamenilor față de ele, aspecte ce pot spori gradul de toleranță socială;\
  4. Identificarea și eliminarea cauzelor care afectează starea de conservare a carnivorelor strict protejate, respectiv generarea așa-numitelor conflicte om-carnivore mari.
    Recent, reprezentanți ai Ministerului Mediului au declarat oficial că Planurile de management al speciilor de urs și de lup urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului Mediului la finele lunii decembrie, cel târziu în luna ianuarie 2018, dar că ar exista deja planuri de management pentru specia urs, cât și pentru specia lup, care sunt finanțate prin proiecte „Life”.
    Doamnă ministru, prin similitudine cu planurile de management pentru ariile naturale protejate, sper ca, măcar de data aceasta, dezbaterile publice pe această temă să nu fie doar simulacre și chiar să fie realizate corect și concret, nu doar teoretic sau, de formă, pe hârtie. Altminteri, vom asista și de această dată, la un eșec similar unor administrări și planuri de management al ariilor naturale protejate, așa cu s-a întâmplat și în județul Mureș, în cazul Parcului Natural Defileul Mureșului Superior.
    În concluzie, vă solicit să mă informați care este strategia adoptată de Ministerul Mediului, în privința unui plan național de management durabil și integrat al speciilor de carnivore strict protejate și dacă veți conlucra cu Academia României în acest sens? Totodată, întrucât și județul Mureș este unul problematic, existând cazuri de oameni atacați, răniți sau uciși de urși în ultimii ani, vă rog să mă informați care este strategia și planul de management promovate de către minister în această privință, pentru județul pe care-l reprezint ca deputat în Parlamentul României.
    INTERPELARE adresată Ministerului Mediului, Doamnei ministru Grațiela Leocadia GAVRILESCU
Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus