Back
Featured image of post Ce se ascunde în spatele dramaturgiei lui Viktor Orban de la Băile Tușnad?

Ce se ascunde în spatele dramaturgiei lui Viktor Orban de la Băile Tușnad?

Abil, viclean și lipsit de scrupule, premierul Viktor Orban a revenit în România pentru a se deda, ca în fiecare an, la un spectacol artistico-politic în Băile Tușnad. Înainte s-a întâlnit oficial, de complezență, cu premierul Marcel Ciolacu, cu care de ochii lumii a făcut un schimb diplomatic de declarații, amabilități și tandrețuri politice. Să fie bine, să nu fie rău!

De fapt, ceea ce îl interesează fundamental acum pe Viktor Orban este prioritar intrarea pe piața din România a Băncii digitale maghiare „Granit Bank”, avându-l ca acționar important pe Istvan Tiborcz, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ungaria și, „întâmplător”, ginere al premierului Ungariei.

În acest sens, pentru a-și asigura prietenia economică a instituțiilor politice ale statului român și pentru a nu-i fi încurcate interesele, Viktor Orban le-a promis atât PSD, precum și PNL, că va transmite mesajul său de susținere, destinat maghiarilor din România, pentru votarea candidatului ambelor formațiuni în turul doi al alegerilor prezidențiale. Astfel, i-a fentat deopotrivă pe Nicu și Marcel, iar realist și concret nu va face nimic electoral nici pentru unul, nici pentru altul, lăsând UDMR să se orienteze și să se poziționeze politic, astfel încât să ajungă din nou în Parlament și la guvernarea României. Adică, neținând partea la președinție nici lui Nicu, nici lui Marcel, câtă vreme UDMR va avea oricum candidat propriu iar, ulterior, în turul doi se va alinia  pragmatic după cum va bate vântul noii viitoare guvernări. De fapt, identic de fiecare dată…

Dincolo însă de defilarea țanțoșă, spectaculoasă și triumfalistă a lui Viktor Orban, după preluarea președinției rotative a Uniunii Europene, Ungaria se confruntă cu probleme economice majore. Este una dintre cauzele care îl determină fortuit pe Orban la apropierea Ungariei de dictatura chineză și de cea rusă.

De pildă, după vizita lui Orban la Beijing, Ungaria a împrumutat o sumă de un miliard de euro de la trei bănci din China, cel mai mare împrumut contractat vreodată de guvernul de la Budapesta,.

Datoria publică a Ungariei se află, în prezent, la o cotă record de 140 de miliarde de euro (73,5% din PIB-ul său), în timp ce deficitul a ajuns la 6,7% din PIB. Astfel, Ungaria are nevoie disperată de lichidități și încă așteaptă deblocarea a miliarde de euro de la UE. În rest, spectacol și propagandă pentru cei creduli ori naivi.

Last updated on Jul 26, 2024 15:37 UTC
comments powered by Disqus