Back
Featured image of post Cea mai mare tragedie a Armatei Române

Cea mai mare tragedie a Armatei Române

La Oarba de Mureș, în județul Mureș, s-a petrecut unul dintre episoadele sângeroase pentru eliberarea Ardealului de Nord.

În urmă cu 79 de ani, România rupea alianța cu Puterile Axei și trecea de partea Aliaților iar, la scurt timp după „întoarcerea armelor”,  a început războiul de eliberare a Transilvaniei de Nord de sub ocuparea brutală și criminală a trupelor ungare horthyste și a celor naziste.

Bătălia de la Oarba de Mureș a început în 16-17 septembrie și s-a încheiat în 6 octombrie 1944. Tragedia românească a avut loc în urma ordinului generalului rus Serghei Trofimenco, cel care atunci era și comandantul Armatei a 4-a române, de a ataca frontal și fără sprijin de artilerie pozițiile germane aflate pe Dealul Sângeorgiului. Decizia criminală a comandantului rus a fost greu de înțeles, având în vedere că exista posibilitatea de încercuire a pozițiilor germane pe flancuri. Acesta și-a motivat ulterior ordinul prin neîncrederea pe care o avea în români.

În urma atacului, ostașii români din Diviziile 9 și 11 Infanterie române din Corpul 6 de Armată au fost masacrați pe o linie de front de numai 400 de metri.

Strategia ucigașă a condus la masacrarea a 11.000 de soldați români la Oarba de Mureș, într-o perioadă extrem de scurtă, de doar câteva zile, ceea ce reprezintă o adevărată tragedie pentru România și Armata română.

Supraviețuitorii acestui măcel povestesc că apele repezi și învolburate ale râului Mureș erau înroșite de sângele soldaților iar Mureșul a rămas roșu timp de mai multe zile…

Oarba de Mureș, micuțul sat din județul Mureș, are pământul stropit cu sângele și jertfa soldaților români care au luptat pentru eliberarea Ardealului. Nu trebuie uitat niciodată.

Dumnezeu să-i odihnească în pacea veșniciei Sale. Glorie eternă eroilor României!

Presarăți pe-a lor morminte, ale laurilor foi

Spre a fi mai dulce somnul, fericiților eroi.

Ridicați pe piramida nemuririi, faima lor,

Scris in cărțile de aur, cântecul nemuritor.

Presărați pe-alor morminte, ale laurilor foi,

Spre a fi mai dulce somnul, fericiților eroi.

Ridicați pe piramida nemurii, faima lor,

Scris în cărțile de aur, cântecul nemuritor.

Pe copii la sânul vostru, alintați-i cu-acest cânt,

Povestindu-le cu fală al eroilor avânt.

Dezveliți tot adevărul, și le spuneți tuturor,

Cum muriră frații voștri, pentru neam și țara lor.

(Imnul Eroilor -  Iuliu Roșca Dormidont)

Last updated on Sep 17, 2023 08:49 UTC
comments powered by Disqus