Pentru binele partidelor politice, Senatul a decis: subvențiile rămân la fezandare!\Am văzut etalată divers și triumfalist, în ultima vreme, parada și pleiada unor politruci care s-au întrecut politic, spectaculos și public, să prezinte donații diverse pentru a veni în sprijinul năpăstuiților, a unităților medicale aflate în lupta directă cu pandemia provocată de coronavirus. Le-am transmis public să nu se mai ostenească prea tare cu simulacre de donații ieftine: cu cei vreo doi „deți” de dezinfectanți, câteva măști sau vreun combinezon amărât, rămase prisosinde de la chinezi, fiindcă le-au rămas mici și s-au subțiat la spălare, ca pentru rudele sărace.
Oricum, sereleurile strategice ale băieților deștepți politic și-au făcut din timp tuning la PFA-urile cameleonice, care păstoreau anterior crâșme sau buticuri de maidan, au devenit acum experte în import-export și vând pe milioane de euro echipamente medicale diverse, prin biata țărișoară. Dacă, Doamne-ferește, intrăm în vreun război, se reprofilează și vor vinde cu aceeași destoinicie rachete, tancuri și, la nevoie, cuirasate și portavioane.
Problema este că toate aceste acțiuni și donații sunt nesemnificative și pălesc prin raportare la cuantumul subvențiilor de la bugetul de stat, sume consistente care sunt alocate anual partidelor politice. Acolo este ajutorul real, acolo sunt banii serioși care, din vistieria partidelor politice, pot ajunge cu succes și substanțial la spitale.
Iată! Anul trecut, subvențiile pentru partidele politice s-au ridicat la peste 252 de milioane de lei iar, în acest an, Autoritatea Electorală Permanentă estimează că sumele vor ajunge la peste 181 de milioane lei. Se putea reglementa rapid, pe cale parlamentară, ca subvențiile pentru partidele politice să fie transferate în domeniul sănătății. Acesta ar fi fost un gest corect, necesar și responsabil, pentru o Românie sechestrată de pandemie, molimă și boală.
Partidul Mișcarea Populară solicită de câteva luni eliminarea respectivelor subvenții și am înregistrat un proiect legislativ în acest sens. Ce credeți, ieri, plenul Senatului a respins propunerea legislativă inițiată de parlamentarii PMP, care prevedea abrogarea legislației în temeiul căreia statul subvenționează partidele politice.
Din păcate, 97 de senatori au votat pentru respingerea proiectului PMP și dor 33 împotriva respingerii. Păcat că pentru respingere s-au pronunțat senatori atât de la PNL cât și de la USR, aceștia considerând că eliminarea subvenției ar da frâu liber „politicii banilor mulți” și, deși reprezintă un cost, este „un cost democratic” și o măsură anticorupție. Păcat de bani, păcat de țară!