Back
Featured image of post Coboară astăzi în sufletu-mi iară.../ lumină lină, lumină senină!

Coboară astăzi în sufletu-mi iară.../ lumină lină, lumină senină!

„Lumina lină” să vă însenineze sufletele, la împlinirea a 102 ani de la nașterea (18 martie 1921, în județul Vâlcea) primului mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Bartolomeu Anania (pe numele de mirean Valeriu Anania). A plecat către veșnicia dumnezeiască la 31 ianuarie 2011, încheindu-și menirea lumească la Cluj-Napoca.

Sub regimul comunist, în anul 1958 a fost arestat, sub acuzația de activitate legionară, la care ar fi participat înainte de 23 august 1944. A fost condamnat de către Tribunalul Militar Ploiești la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Și-a ispășit pedeapsa în Închisoarea Aiud, la secția „politici”, unde a făcut parte dintr-un comitet de reeducare.

A fost și un scriitor prolific iar într-un crochiu memorialistic s-a confesat în privința acuzațiilor care i-au fost aduse: „Mărturisesc că în Frăția de Cruce din Seminar nu se făcea politică, nici antisemitism, ci doar educație, și că nu am avut de învățat decât lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam și de patrie, corectitudine, disciplină în muncă, cultivarea adevărului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu.”

Fie-i memoria veșnic binecuvântată, Dumnezeu să-l odihnească în raiul veșniciei sale!

Lumină lină, lumină senină,

licoare nouă în slava divină,

lucind peste ape de ceruri te cerne

prin glasuri calde în cânt de vecerne.

Când tainic – vrajă de îngeri – tu susuri

pe câmpuri roșii de-ntinse apusuri,

smerite inimi în cor ți se-nchină,

lumină lină, lumină senină.

Coboară astăzi în sufletu-mi iară,

să laud slava din ceasul de sară,

lumină lină, lumină senină!

De tine, Doamne, mi-e inima plină.

(„Lumină lină” – Bartolomeu Anania)

Last updated on Mar 18, 2023 12:43 UTC
comments powered by Disqus