Back
Featured image of post COMUNICAT DE PRESĂ Solicit detenţiune pe viaţă în situația raportului sexual săvârşit prin constrângere atunci când victima este un minor

COMUNICAT DE PRESĂ Solicit detenţiune pe viaţă în situația raportului sexual săvârşit prin constrângere atunci când victima este un minor

Potrivit informațiilor comunicate de Administrația Națională a Penitenciarelor, în perioada 2009 – 2018, au fost puse în libertate 4513 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de viol, dintre care 3413 persoane condamnate pentru art. 197 Cod penal (anterior 1 februarie 2014) și 1100 persoane condamnate pentru art. 218 Noul Cod Penal. De asemenea, 59 persoane condamnate pentru săvârșirea infracțiunii de agresiune sexuală (art. 219 Noul Cod Penal) au fost liberate din unitățile penitenciare în perioada de referință.
În perioada 2014 – 2018 au fost puse în libertate un număr de 239 persoane condamnate pentru infracțiunile de act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor și racolare a minorilor în scopuri sexuale.
Dată fiind această statistică îngrijorătoare, deputatul Marius Pașcan, a depus la Parlament un proiect legislativ care prevede înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile contra libertății și integrității sexuale a copiilor. Conform expunerii de motive care însoțește documentul ” din totalul persoanelor condamnate definitiv pentru infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, cele mai multe persoane au săvârșit infracțiunea de viol. Totodată, din totalul persoanelor liberate din unitățile penitenciare, de asemenea cele mai multe persoane provin din categoria infractorilor condamnați pentru viol. Infracțiunea de viol are un grad ridicat de pericol social. Atunci când victima este minor, gravitatea este extremă. Dacă în primii ani de democrație legiuitorul a reglementat în Codul penal o pedeapsă mai mare în încercarea de a opri acest fenomen, și anume închisoarea de la 10 la 20 de ani, în prezent pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Este evident că politicile penale inconsecvente din domeniul acestei categorii de infracțiuni au condus la vulnerabilizarea copiilor și menținerea statutului României de țintă a pedofililor.”
Propunerea legislativă depusă acum la Parlament amendează infracțiunea de viol și instituie pedeapsa detenţiunii pe viaţă în situația raportului sexual, actului sexual oral sau anal, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, atunci când victima este un minor.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus