23 miliarde Euro au fost împrumutate de actualul Guvern PSD-PNL-UDMR în acest an, fără a da socoteală nimănui. Mă întreb unde este „creșterea economică” despre care făcea vorbire chiar zilele trecute premierul României, Nicolae Ciucă, câtă vreme guvernarea recurge consecvent la aceste împrumuturi?
În realitate, este vorba doar de manipulare, de o prezumptivă și pur demagogică „creștere economică”, având la bază inflația și îndatorarea țării. Ori bazată pe sporirea fiscalității prin suprataxarea IMM-urilor și spolierea românilor, oricum greu încercați în ultima perioadă de tot felul de crize.
Cum se face însă că actuala guvernare acumulează astfel de datorii la bugetul țării (pe care pesemne le vor plăti implicit nepoții și strănepoții noștri, având în vedere că în acest an datoria României a depășit 50 la sută din PIB), când țara noastră are disponibile, de la Uniunea Europeană, aproape 80 miliarde de Euro. Totodată, avem deja 6 miliarde Euro, din PNRR, care stau necheltuite în conturile BNR.
În acest context, ce face de fapt guvernul? Pregătește o rectificare bugetară în această lună și, în esență, taie masiv din sumele alocate investițiilor și chiar din cofinanțările destinate proiectelor prin fonduri europene, iar mai apoi redistribuie banii către alocarea de ajutoare sociale și plata dobânzilor împrumuturilor de peste 23 miliarde Euro.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, recunoaște public că instituțiile statului român (deși colcăie de funcționarii proveniți din clientela politică) nu au capacitatea administrativă necesară pentru a absorbi, la modul performant, fondurile europene. Și ce fac idioții guvernării în acest context? Jupoaie firmele de consultanță, care ar putea sprijini și compensa tocmai incapacitatea instituțiilor administrației publice a statului, suprataxându-le prin noua lege a contractelor part-time și mărirea impozitului pe profit la 16%.
În același timp, constatăm că lăudata „creștere economică” se regăsește doar în mărirea prin lege a lefurilor unor funcționari din guvern, ministere, consilii județene și primării (care a parcurs în regim de urgență Parlamentul), iar pentru indexarea pensiilor și mărirea salariului minim pe economie, prin raportare la inflația galopantă (de cca 17%) și avalanșa sporirii prețurilor la produsele de bază, energie și combustibili, doar concurs de promisiuni de 6 luni încoace.
Așadar, în concluzie, doar bătaie de joc generalizată a guvernanților (PSD-PNL-UDMR) la adresa României!