Să o lămurim în privința legii adoptate de Parlament, privitoare la eliminarea ,,pensiilor speciale” ale parlamentarilor. Am văzut tot felul de speculații și aberații prin social-media în acest sens. Sigur, la atâtea rateuri legislative pe tema pensiilor speciale în general, neîncrederea, suspiciunile, greața generalizată, reprezintă reacții adverse firești.
Susțin însă că legea aceasta este constituțională (discutabil fiind doar amendamentul introdus de USR privind aplicarea retroactivă). În mod greșit, aceste venituri suplimentare la pensiile contributive ale parlamentarilor au fost asimilate ,,pensiilor speciale”. Conform Statutului deputaților și senatorilor, aceste venituri au doar o legătură formală cu pensiile, fiind, de fapt, ,,indemnizații pentru limită de vârstă”, adică un fel de recompense sau ,,premii” pentru cei care au fost parlamentari, ajunși la vârsta pensionării.
Așadar, parlamentarii sunt cei care și-au stabilit și votat respectivele privilegii, tot ei ca beneficiari pot renunța, le pot anula, urmând aceeași cale legală, nefiind nicio problemă de constituționalitate. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla legislativ cu celelalte pensii speciale și beneficiarii acestora.