Back
Featured image of post De ce municipiul Târgu-Mureș sucombă în loc să progreseze? Pentru că este administrat păgubos. Iată!

De ce municipiul Târgu-Mureș sucombă în loc să progreseze? Pentru că este administrat păgubos. Iată!

Majoritatea serviciilor publice pe care le gestionează Primăria și Consiliul local al municipiului Târgu-Mureș funcționează păgubos. De pildă, parcările orașului sunt administrate de SC Administrator Imobile și Piețe SRL, societate ale cărei cheltuieli de funcționare sunt de aproximativ 125.000 de lei pe lună, iar din administrarea celor 4.500 de locuri de parcare aduce bugetului local un venit de doar 23.000 de lei pe lună, când ar trebui să încaseze venituri de aproape un milion de euro pe lună. Aceeași firmă a previzionat pentru acest an din administrarea celor 7 piețe și a 4.500 de locuri de parcare un profit de doar 5.300 de lei pe lună.
Dacă este să analizăm și transportul public din Târgu-Mureș, deplorabil din toate punctele de vedere, constatăm că, în primele 5 luni ale anului curent, Primăria Târgu Mureș a plătit către societatea Siletina Impex echivalentul în lei a peste 1,8 milioane de euro. În luna decembrie 2019, Consiliului Local a hotărât ca, începând din 1 aprilie 2020, transportul în comun din municipiul Târgu-Mureș să fie reatribuit exclusiv SC Transport Local SA, pentru o perioadă de 6 ani. În anul 2019, Primăria Târgu Mureș a plătit către Siletina Impex pentru transportul în comun din municipiu peste 5 milioane de euro. Se justifică sau nu alocarea acestor sume astronomice pentru respectivele servicii de transport local, decideți singuri…
Firma Administrație și Turism SRL din subordinea Primăriei și a Consiliului local Târgu-Mureș a fost înființată pentru a gestiona spațiile comerciale din proprietatea municipalității: Hotel Club Tineret, Casa de cultură a științei și tehnicii „Mihai Eminescu”, Casa de oaspeți din Complexul „Mureșul”, Căsuța din pădure (cofetăria-braserie de pe Platoul Cornești), două chioșcuri (unul în Parcul municipal, unul în Cinematograful Arta), puncte de lucru mobile și parcul sportiv din Weekend, cele două terenuri fotbal de câmp și cinci terenuri de tenis de câmp împreună cu instalațiile accesorii aferente.
Aceste spații comerciale ar trebui să genereze profituri semnificative pentru municipalitate dar nu se prea întâmplă, întrucât servesc prioritar intereselor cu caracter propagandistic ale celor din conducerea primăriei. Aici se organizează mese festive cu diverse categorii sociale și felurite reuniuni „artistice” și de „protocol”, multe finanțate exclusiv din bugetul local. Prin urmare, în loc să aducă venituri bugetului local, sunt tocmai susținute și finanțate din bani publici. Facturile de tip „masă servită” pentru aceste servicii arată astfel: „protocol servicii lunare – pachete Perlatto și Venezia”, 2.940 de lei pentru produse cadou aniversare, 7.319 lei pentru „servicii protocol – pachete coș”; 9.844 de lei pentru servicii aferente activităților culturale; 52.721 de lei pentru organizarea campionatelor de mini-fotbal, acțiunea „să ne îngrijim bunicii” – suma totală: 92.905 lei, iar într-o lună banală se achită, spre exemplu, produse de protocol după acest model: sucuri, cafele, apă, ceai, cornulețe ș.a. în valoare totală de 25.579,36 de lei. Trai, neneacă, pe banul public!
Exemplele de acest fel pot continua dar sper că v-ați dumirit îndeajuns de ce orașul nostru nu progresează economic, unde „dispar” banii bugetului local și de ce nu există resurse suficiente pentru investiții și dezvoltare!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus