Back
Featured image of post De ce nu m-am dus la poze cu noul CEO?

De ce nu m-am dus la poze cu noul CEO?

La SC Azomureș SA s-a schimbat directorul general, adică cel numit bombastic Chief Operating Officer (CEO). În mod protocolar și strategic, deși noul director a fost numit în funcție pe la începutul anului, i-a invitat doar acum, adică în preajma campaniei electorale, pe oficiali și candidați, la o întrevedere, prilej pentru unii de falnice, glorioase fotografii și filme publicitare cu caracter electoral. Am fost la rândul meu invitat, am declinat invitația considerând-o utilă și valabilă doar după finalizarea scrutinului electoral.
Nu mă voi duce niciodată nici la Azomureș, nici la vreo altă „împărăție” economică din județul Mureș să pup inelul vreunui CEO. Respect această societate importantă și pe cei peste 2.500 de angajați pe care îi are dar nu am nevoie de poze protocolare, ci de fapte benefice pentru comunitate. Azomureș este în continuare cel mai mare poluator industrial din județul Mureș. Deasupra sa, adeseori, acumulările chimice dense și „coada de vulpiță” portocalie livrează gaze toxice și fac aerul greu respirabil în municipiul Târgu-Mureș și comunele limitrofe. Cei care locuiesc în vecinătatea combinatului chimic reclamă că noaptea aceste reziduuri chimice sunt deversate frecvent în atmosferă, cu intensitate maximă, când oamenii se odihnesc iar atenția publică este diminuată.
Știu că societatea a investit în ultimii ani în retehnologizare și filtre speciale, însă mai sunt foarte multe de făcut în această privință. Din păcate, am văzut și cum pot fi șterse cu buretele rapid problemele de mediu într-o astfel de situație. În mandatul meu de prefect al județului Mureș, am constatat probleme grave în privința noxelor deversate în atmosferă de combinatul chimic, prin încălcarea repetată și gravă a normativelor legale. Am expus public la vremea respectivă aceste probleme iar Agenția de protecție a mediului Mureș a aplicat societății Azomureș mai multe sancțiuni și amenzi, fiind în situația de a nu mai prelungi autorizația de funcționare a combinatului. Totul însă s-a rezolvat printr-o vizită a celor din conducerea Azomureș la Ministerul Mediului, condus la vremea respectivă de udemeristul Borbely Laszlo. Problemele s-au rezolvat peste noapte rapid, ca printr-un miracol. Evident, nu prin diminuarea poluării… La scurtă vreme, am constatat că Azomureș a sponsorizat cu câteva sute de mii de euro echipele târgumureșene de fotbal și baschet iar, brusc, deși nu s-au diminuat defel problemele de mediu, s-a rezolvat numaidecât problema prelungirii autorizației de funcționare a combinatului. S-au înțeles atunci de minune cei din conducerea Primăriei Târgu-Mureș cu ministrul UDMR, Borbely Laszlo, s-a găsit calea compromisului, a împăcării pecuniare reciproc avantajoase, vorba cântecului: „banii vorbesc, banii vorbesc…” Am spus-o ca prefect, degeaba!
Să ne înțelegem, nu pledez pentru încetarea activității combinatului chimic, după cum vehiculează diverși demagogi, orașul nu are deocamdată nicio variantă economică alternativă pentru angajații acestei societăți și pentru familiile lor. Pe de altă parte, SC Azomureș SA este instituțional un contribuabil important la bugetul local și numai un habarnist, voiajor prin administrația publică, și-ar permite să renunțe la o sursă considerabilă de finanțare, fără a avea o soluție compensatorie în schimb. Totodată, problema funcționării combinatului și a respectării condițiilor legale privitoare la protecția mediului depinde prioritar de Ministerul Mediului și mai puțin de autoritatea publică locală.
Vă asigur însă că, după ce voi deveni primar al municipiului Târgu-Mureș, voi merge să-l întâlnesc pe noul CEO al Azomureș. Atunci voi avea calitatea de a-i transmite ce consider că are de făcut această societate pentru a fi un partener corect în relațiile cu comunitatea și cât din profiturile mari pe care le are trebuie reinvestite consecvent în tehnologia pentru reducerea la maximum posibil a poluării cauzate de funcționarea combinatului.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus