Back
Featured image of post De ce NU trebuie închisă str. Bolyai din Târgu-Mureș

De ce NU trebuie închisă str. Bolyai din Târgu-Mureș

Într-o recentă ședință a Consiliului local Târgu-Mureș, s-a aflat în dezbatere pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind „Modernizarea și pietonalizarea str. Bolyai – tronsonul dintre Piața Trandafirilor și strada Koteles Sămuel”. Să vă traduc, adică privind închiderea str. Bolyai pentru traficul autovehiculelor. Proiectul este inițiat de doi consilieri ai POL și este susținut de primar.
În expunerea de motive, sunt invocate exemple din Madrid și alte orașe din Spania, plus Paris… În esență, hotărârea propune, „pe modelul din New York – Times Square, închiderea temporară (în perioada 01.02.2021 – 01.06.2021) a străzii Bolyai și angajarea unui studiu de fezabilitate pentru pietonalizarea permanentă a străzii cu titlu de „experiment” „care poate deveni un proiect-pilot pentru modernizarea și reamenajarea centrului istoric”.
Să ne înțelegem, sunt favorabil închiderii în perspectivă a centrului istoric al municipiului Târgu-Mureș pentru circulația autovehiculelor. Acest proiect trebuie să călăuzească administrația publică locală pe termen lung. Însă, poate fi materializat doar după asigurarea unei alternative pentru circulația auto și asigurarea parcărilor alternative în preajma zonei zero a municipiului nostru.
Este o inepție să închizi o stradă din centrul orașului, fără niciun studiu de specialitate prealabil și fără a asigura vreo alternativă, experimentând practic reacții pe seama blocajelor generate în consecință și testând nervii oamenilor. Atenție, dinspre centru, doar str. Târgului va rămâne singura variantă care mai poate prelua traficul auto către zona Liceului „Bolyai-Farkas” – Tribunal. Nu trebuie să-ți sfâșii neuronii într-o încordată concentrare și analiză pentru a concluziona că, într-un atare demers, se vor crea ambuteiaje maxime la ieșirea din centru și blocaje perpetue în zona Catedralei Mari Ortodoxe. Adică, noxele pe care teoretic își propun să le elimine din centru vor spori din pricina blocajelor generate în trafic.
„Drumul spre iad este pavat cu bune intenții”, nu vă pripiți, nu faceți experimente după ureche pe târgumureșeni, apelați la studii și specialiști înainte de a promova diletant și cu titlu experimental măsuri restrictive! Un sfat: fluidizați mai întâi traficul auto (să vedem măcar o automatizare funcțională pentru unda verde a semafoarelor), nu închideți străzi aiurea pentru ambiții sau pricini politice egoiste.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus