Back
Featured image of post De dragul UDMR, încă o batjocură la adresa Tratatului de la Trianon în Parlamentul României

De dragul UDMR, încă o batjocură la adresa Tratatului de la Trianon în Parlamentul României

Am solicitat astăzi, în întrunirea de lucru a Comitetului liderilor din Camera Deputaților, introducerea pe ordinea de zi a ședinței de plen a proiectului de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon (PL-x nr. 521/2019).
A trecut un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon (1920), eveniment care a însemnat hotărâtor recunoașterea internațională a fruntariilor postbelice ale României, în urma mișcărilor de emancipare națională și drept consecință a aplicării principiului autodeterminării naționale, considerat pilon al doctrinei păcii de la sfârșitul Primului Război Mondial.
Din păcate și aproape de neînțeles, Președintele României, Klaus Iohannis, a depus o sesizare de neconstituționalitate la CCR împotriva acestei legi care a fost adoptată de Parlament. Curtea Constituțională a României a respins obiecțiunile de neconstituționalitate formulate de președintele României. Ulterior, președintele a formulat iarăși o cerere de reexaminare a actului normativ pe care a adresat-o Senatului. În pofida presiunilor neavenite, a ostilității și a potrivniciei unor partide politice, demne de solidarizare pentru o cauză mai bună, Senatul a adoptat prin vot majoritar Proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon.
Comitetul liderilor din Camera Deputaților a respins însă prin vot majoritar solicitarea mea de introducere a acestui proiect pe ordinea de zi. Au votat împotrivă, împreună cu parlamentarii UDMR (principalii refractari), ori s-au abținut: USR, PNL, Pro România, adică, mai precis, doar PMP, PSD și Grupul Minorităților au votat pentru dezbaterea și adoptarea acestui proiect legislativ.
Din dorința de a nu supăra UDMR, în perspectiva configurării posibilității unei viitoare guvernări, din care să facă parte și reprezentanții uniunii, unii politicieni ca și în alte dăți, au negociat politic prin culise, au abdicat de la principii, au trădat din nou și au demonstrat că sunt dispuși să renunțe chiar la evenimentele și sărbătorile de maximă importanță, la cele care au configurat statul român modern, care au compus istoric chiar fundamentele țării noastre de azi… Este revoltător și rușinos! Voi reveni asupra proiectului Zilei Tratatului de la Trianon până când vor înțelege și colegii de la PNL, USR, Pro România, UDMR și toți ceilalți nedumiriți istoric și neclari, că nu-ți poți bate joc de istoria României doar pentru că fripturiste interese politice conjuncturale le-o cer în numele unor partide debusolate identitar, culmea, care se mai declară și naționale.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus