Back
Featured image of post De la Tribuna Senatului : Probabil, DNA își mută întregul efectiv la televiziunea publică…

De la Tribuna Senatului : Probabil, DNA își mută întregul efectiv la televiziunea publică…

Aflăm, aproape surprinzător, că, în sfârșit, DNA a descins, după mulți ani de sesizări, revolte și degringoladă instituțională, și la Societatea Română de Televiziune (SRTV). Arătam, sesizam consecvent încă din 2013, prin interpelări și declarații repetate de la tribuna Senatului, că Societatea Română de Televiziune (SRTV) a ajuns o gaură neagră a banului public. Instabilitatea funcțiilor de conducere de la vârful postului public de televiziune, managementul oneros, consiliile de administrație, care legitimează imixtiunea intereselor politicianiste în activitatea acestei instituții și validează risipa și ineficiența organizatorică, au plasat TVR într-o criză managerială fără precedent dar și fără ieșire. Dezinteresul și complicitatea la șubrezirea postului public, din partea guvernării PSD și a aliaților săi politici, au distrus orice șansă rezonabilă de redresare a SRTV.
Mai mult, incriminam faptul că, deși Parlamentul României a întins o mână binevoitoare și a validat prin încrederea unui vot majoritar Programul de redresare economică a SRTV, aprobând printr-un act normativ reeșalonarea, pe o perioadă de 7 ani, a datoriilor fiscale acumulate de TVR (în cuantum de circa 65 milioane de euro, în 2012), situația managerială a respectivei instituții continuă să se deterioreze irepresibil.
Invocam obsesiv situația economic dezastruoasă, managerial incredibilă, care caracterizează, spre pildă, TVR Târgu-Mureș. Pierderi imense acumulate anual: 5,2 milioane lei în anul 2013 (aproape un milion și jumătate de euro), peste 4,2 milioane lei în 2014 și aproape 3 milioane lei până în luna septembrie a anului trecut. Pentru aceste aspecte grave, am solicitat imperativ o anchetă internă privind funcționarea acestui studio teritorial, sesizând în acest sens și Curtea de Conturi a României.
Arătam cât de cinic și ipocrit se invocă dramatic în ultimii ani, la nivelul SRTV, povara datoriilor istorice care la finele anului 2014 se ridica, în total, la cca 700 de milioane lei (aproape 160 de milioane de Euro). Subliniam că, printr-un management defectuos, sarcina datoriilor este în mod iresponsabil suplimentată zi de zi, câtă vreme televiziunea publică își permite nereformist să acumuleze constant alte noi pierderi, care se ridică la circa un milion de euro pe an pentru un singur studio teritorial, plus penalitățile aferente. La finele lunii iulie 2015, datoria fiscală a SRTV se ridica la 457 milioane de lei (peste 103 milioane de Euro), blocarea conturilor televiziunii publice fiind din nou iminentă din partea ANAF.
În acest timp, în mod injust și defăimător, unii reprezentanți ai SRTV mă acuzau că mă folosesc abuziv de funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și media din Senatul României, pentru a controla răuvoitor activitatea televiziunii publice, deși prevederile Legii nr. 41, din 17 iunie 1994 (republicată), privind organizarea şi funcționarea Societății Române de Radiodifuziune şi Societății Române de Televiziune, îmi impuneau această obligație și responsabilitate legală.
Așadar, am solicitat constant public conducerilor SRTV să răspundă pentru risipa sfidătoare a banului public și lipsa de reforme organizatorice. Nu pot fi acoperite datorii istorice, câtă vreme nu sunt stopate imensele și constantele pierderi, rezultat al managementului defectuos. Solicit să fie respectată legea, iar cei care, în mod iresponsabil, irosesc nonșalant banii cetățeanului contribuabil trebuie să dea socoteală în fața instituțiilor abilitate ale statului.
Mai mult, colega deputat PNL, Raluca Turcan, a susținut recent că, în urma anchetei unei comisii parlamentare pe care a condus-o în perioada 2005 – 2007, s-au constatat grave derapaje în managementul financiar, editorial şi de resurse umane al televiziunii publice şi radioului public.
Ei, bine, astăzi aflăm imensa surpriză că, după atâția ani de sesizări și anchete parlamentare oficiale, după prăbușirea managerială și economic abisală a SRTV, o importantă instituție de cercetare penală a statului a descins subit „cu surle și trâmbițe” la împricinata gaură neagră a banului public. La volumul de „furăciuni” petrecut de-a lungul atâtor ani de izbeliște și ignorare a „suspectei”, probabil DNA ar trebui să-și mute întregul efectiv pentru o vreme la sediul televiziunii publice. Să fie într-un ceas bun!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus