Printr-un populism grețos, guvernanții anunță că vor interveni normativ pentru a limita la nivelul comercianților adaosul comercial pentru unele produse alimentare de bază. Marii retaileri sunt la mâna Guvernului, în contextul în care PSD amenință cu introducerea impozitului de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii.
În acest timp, producătorii și procesatorii români de alimente susțin că plafonarea adaosului comercial i-ar putea falimenta, câtă vreme marii retaileri îi vor presa să-și coboare la rândul lor prețurile spre a nu-și diminua propriile profituri. Cerc vicios, posibil fatalist pentru producătorii și procesatorii români, oricum greu încercați de succesiunea de crize…
Doar într-o economie centralistă, de tip comunistoid, autoritarist, statul reglează mecanismele pieței și intervine coercitiv pentru a influența prețurile, adaosul comercial, profiturile. Viktor Orban a încercat în Ungaria să plafoneze prețurile la produsele alimentare iar zilele trecute a anunțat că renunță, după ce inflația a ajuns la circa 25%. Drept consecință, unele produse au dispărut de pe rafturi iar inflația galopantă a crescut prețurile la toate celelalte produse de bază, ceea ce i-a determinat pe unguri să treacă granița și să-și achiziționeze produse din România sau țările învecinate.
❗ Pe o piața liberă, nu funcționează acest sistem intervenționist, demagogic, pur populist. Cu o asemenea abordare, rezultatul e unul sigur: Guvernul Ciolacu va continua să țină flămândă o țară bogată.
🤦♂️ Guvernul să ia măsuri de sprijin real al producătorilor agricoli și a industriei alimentare, o industrie care, în prezent, nu este una competitivă. România exportă materie primă și mai apoi își importă propriile produse, procesate și ambalate de alte țări la prețuri mult superioare.
🤷♂️ În realitate, nu există nicio evaluare potrivit căreia creșterea prețurilor la alimente ar fi generată de creșterea adaosurilor comerciale.
Conform specialiștilor și a studiilor Băncii Naționale a României, cauzele principale ale scumpirii alimentelor sunt:
👉 scumpirea energiei (care a dus la scumpirea produselor chimice precum îngrășămintele)
👉 scumpirea produselor agricole (din cauza războiului care a scos temporar din piață doi exportatori de top, Rusia și Ucraina, dar și a fenomenelor meteo nefavorabile)
👉 scumpirile alimentelor procesate, din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și a energiei
👉 creșterea costurilor de distribuție din cauza inflației
✍ Aceasta este realitatea și aici ar trebui să intervină cu soluții punctuale guvernanții României, în primul rând pentru a stabiliza economia țării.