Back
Featured image of post Din cauza demagogiei și a populismului, românii vor continua să sufere și să flămânzească

Din cauza demagogiei și a populismului, românii vor continua să sufere și să flămânzească

Printr-un populism grețos, guvernanții anunță că vor interveni normativ pentru a limita la nivelul comercianților adaosul comercial pentru unele produse alimentare de bază. Marii retaileri sunt la mâna Guvernului, în contextul în care PSD amenință cu introducerea impozitului de 1% din cifra de afaceri pentru marile companii.

În acest timp, producătorii și procesatorii români de alimente susțin că plafonarea adaosului comercial i-ar putea falimenta, câtă vreme marii retaileri îi vor presa să-și coboare la rândul lor prețurile spre a nu-și diminua propriile profituri. Cerc vicios, posibil fatalist pentru producătorii și procesatorii români, oricum greu încercați de succesiunea de crize…

Doar într-o economie centralistă, de tip comunistoid, autoritarist, statul reglează mecanismele pieței și intervine coercitiv pentru a influența prețurile, adaosul comercial, profiturile. Viktor Orban a încercat în Ungaria să plafoneze prețurile la produsele alimentare iar zilele trecute a anunțat că renunță, după ce inflația a ajuns la circa 25%. Drept consecință, unele produse au dispărut de pe rafturi iar inflația galopantă a crescut prețurile la toate celelalte produse de bază, ceea ce i-a determinat pe unguri să treacă granița și să-și achiziționeze produse din România sau țările învecinate.

❗ Pe o piața liberă, nu funcționează acest sistem intervenționist, demagogic, pur populist. Cu o asemenea abordare, rezultatul e unul sigur: Guvernul Ciolacu va continua să țină flămândă o țară bogată.

🤦‍♂️ Guvernul să ia măsuri de sprijin real al producătorilor agricoli și a industriei alimentare, o industrie care, în prezent, nu este una competitivă. România exportă materie primă și mai apoi își importă propriile produse, procesate și ambalate de alte țări la prețuri mult superioare.

🤷‍♂️ În realitate, nu există nicio evaluare potrivit căreia creșterea prețurilor la alimente ar fi generată de creșterea adaosurilor comerciale.

Conform specialiștilor și a studiilor Băncii Naționale a României, cauzele principale ale scumpirii alimentelor sunt:

👉 scumpirea energiei (care a dus la scumpirea produselor chimice precum îngrășămintele)

👉 scumpirea produselor agricole (din cauza războiului care a scos temporar din piață doi exportatori de top, Rusia și Ucraina, dar și a fenomenelor meteo nefavorabile)

👉 scumpirile alimentelor procesate, din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și a energiei

👉 creșterea costurilor de distribuție din cauza inflației

✍ Aceasta este realitatea și aici ar trebui să intervină cu soluții punctuale guvernanții României, în primul rând pentru a stabiliza economia țării.

Last updated on Jun 23, 2023 08:19 UTC
comments powered by Disqus