Simțind șubrezirea și debusolarea PSD, pricinuită de reducerea numărului de parlamentari prin dezertările unor deputați, UDMR, de care depinde acum majoritatea parlamentară a guvernării, a depus la Parlament un nou proiect pentru obținerea unui statut de „autonomie special” pentru minoritatea maghiară. Parlamentarii UDMR speculează posibilitatea depunerii de către Opoziție a unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, știind că actualul guvern depinde tocmai de voturile udemeriștilor!
În anterioara sesiune parlamentară, proiectul legislativ al UDMR privind autonomia teritorială pe criterii etnice a pretinsului „Ținut Secuiesc” a fost respins de Parlamentul României. Acum însă, disperarea amenință actuala guvernare iar respectivul proiect autonomist a fost reasamblat legislativ, sub pretextul „transpunerii în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, stipulând posibilitatea înființării unor regiuni de dezvoltare separate, care pot obține „un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naționala istorică are o proporție semnificativă”.
Deși UDMR prin reprezentanții săi conduce nestingherită administrațiile publice locale din județele cu o pondere majoritară sau semnificativă a minorității maghiare din România, fiind generos reprezentată implicit la nivel central de aproape trei decenii, în noua propunere legislativă revendică noi privilegii discriminatorii și neconstituționale, care-i prejudiciază pe toți ceilalți cetățeni români, privind:
– Reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european;
– Reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale;
– La nivelul ministerelor, precum și la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât și la nivel local;
– Modul de administrare autonomă a vieții culturale, învățământului și culturii minorităților naționale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităților naționale din România;
– Posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă și care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.
Reamintim că, anterior, UDMR a obținut prin trocul politic cu PSD-ALDE înființarea, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, după ce o lege promulgată în acest sens a fost declarată neconstituțională prin Decizia Curții Constituționale a României. De asemenea, în urma unor înțelegeri politice cu PSD-ALDE, ale trădării intereselor naționale, UDMR a promovat amendamente semnificative la legea privind Codul Administrativ al României, care consfințeau legislativ oficializarea limbii maghiare ca a doua limbă oficială în România. Această lege a fost, de asemenea, declarată neconstituțională în ansamblul său de către CCR. Vă atenționăm că, recent, Guvernul de la Budapesta, prin Viktor Orban, a recunoscut oficial că alocă milioane de euro în județele din Transilvania cu acceptul și complicitatea puterii de la București iar fiecare forint investit în România, aduce alți doi în bugetul Ungariei!
Solicităm parlamentarilor, care susțin actuala guvernare, să nu cadă în capcana șantajului politic al UDMR, a trădătorilor și dușmanilor țării. România aniversează o sută de ani de la Marea Unire a națiunii române și este mai presus de interesele politice actuale mărunte. Trebuie să iubim România, să o respectăm și apărăm, avem datoria să o reîntregim, să o transmitem cu demnitate și onoare urmașilor noștri, pentru că am avut onoarea să ne naștem români!\Președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară,
Deputat Marius Pașcan