Proiectul de lege privind sistemul public de pensii al Guverunului PSD – ALDE intră azi în dezbatere la Senat. Dacă actul normativ va fi adoptat în forma propusă de inițiator, cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă nu vor mai beneficia de posibilitatea pensionarii anticipate, așa după cum prevede în acest moment Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a intrat în vigoare în ianuarie 2011.
Aceasta prevedea inițial că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.
Ulterior, au existat inițiative de completare a listei localităților și a listei poluanților, astfel, în septembrie 2015, prin inițiativa a 3 parlamentari PSD, a fost completată lista localităților cu Târgu-Mureş. Amendamentul a intrat în vigoare în iulie 2016 (an electoral), propunerea legislativă fiind adoptată cu 261 de voturi pentru şi o abţinere. O modificare legislativă pe care parlamentarii PSD au anunțat-o ca pe o mare victorie și cu care au defilat trimfalist, dar pe care acum, tot ei, vor să o desființeze.
Lista localităților a fost completată ulterior cu Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea, în timp ce amendamente inițiate de PNL pentru alte 33 de localități din țară, inclusiv municipiul Târnăveni, se află și acum în proces parlamentar. Cel puțin curios este faptul că toate propunerile legislative inițiate de PSD au fost adoptate, în timp ce cele aparținând altor formațiuni urmează hățișurile parlamentare.
Parcurgând Proiectul de lege privind sistemul public de pensii al Guvernului PSD-ALDE înregistrat în octombrie 2018, constatăm că textul care se dorește să devină noua lege a pensiilor nu mai prevede posibilitatea pensionării anticipate parțiale fără penalizare în cazul persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă. Mai mult, se va crea o situație discriminatorie și injustă între cetățenii din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureş, care au beneficiat deja de reducerea vârstei standard de pensionare și cetățenii cărora li se va aplica noua lege a pensiilor. Doar la Târgu Mureș, conform informațiilor oficiale, s-au înregistrat 403 cereri eligibile de pensionare anticipată.
Marius Pașcan, deputat al Partidul Mișcarea Populară, va susține un amendament cu reintroducerea acestui beneficiu pentru târgumureșeni.