Back
Featured image of post După ce au promis mincinos amăgindu-i electoral pe cetățeni, PSD-ALDE pregătesc eliminarea pensionării anticipate, în cazul persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă

După ce au promis mincinos amăgindu-i electoral pe cetățeni, PSD-ALDE pregătesc eliminarea pensionării anticipate, în cazul persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a intrat în vigoare în ianuarie 2011.
Aceasta prevedea inițial că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.
  
Ulterior, au existat inițiative de completare a listei localităților și a listei poluanților.\Astfel, în septembrie 2015, prin inițiativa a 3 parlamentari PSD , a fost completată lista localităților cu Târgu Mureş. Amendamentul a intrat în vigoare în iulie 2016 (an electoral), propunerea legislativă fiind adoptată cu 261 de voturi pentru şi o abţinere.
În mai 2016, este înregistrată inițiativa a 2 parlamentari PSD de extindere a listei localităților la Câmpia Turzii. Inițiativa se află în proces parlamentar.
După alegeri, în februarie 2017, la inițiativa a 2 parlamentari PSD și PNL , a fost completată lista localităților cu Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea. Amendamentul a intrat în vigoare în iunie 2017, propunerea legislativă fiind adoptată cu 248 de voturi pentru, 26 de voturi împotrivă, o abţinere și trei deputați care nu au votat.
În martie 2017, este înregistrată inițiativa unui parlamentar PNL de extindere a listei localităților la Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Bacău, Onești, Suceava, Brăila, Reșița, Oțelul Roșu, Moldova Nouă, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Motru, Mătăsari, Dragotești, Jilts, Negomir, Rovinari, Urdari, Fărcășești și Plopșoru. Inițiativa se află în proces parlamentar.
În iunie 2017, este înregistrată inițiativa a 3 parlamentari PNL de extindere a listei localităților la Făgăraș și Victoria. Inițiativa se află în proces parlamentar.
În septembrie 2017, este înregistrată inițiativa unui parlamentar PNL de extindere a listei localităților la Bacău și Onești. Inițiativa se află în proces parlamentar.
Constatăm că:
 PSD și PNL au inițiat propunerile legislative.
 atunci când propunerile legislative au fost inițiate de PSD au fost și adoptate.
 este o realitate că activitatea economică desfășurată de către poluatori afectează sănătatea locuitorilor din zonă.\În octombrie 2018, este înregistrat proiectul de lege privind sistemul public de pensii al Guvernului PSD-ALDE.
Constatăm că:
 textul care se dorește să devină noua lege a pensiilor nu mai prevede posibilitatea pensionării anticipate parțiale fără penalizare în cazul persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă.
 se va crea o situație discriminatorie și injustă între cetățenii din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mureş, care au beneficiat deja de reducerea vârstei standard de pensionare și cetățenii cărora li se va aplica noua lege a pensiilor.\ Ne întrebăm de ce a fost eliminată această facilitate din proiectul de lege privind sistemul public de pensii al Guvernului PSD-ALDE?\ De ce doar propunerile legislative inițiate de PSD au fost adoptate?\ Este și această facilitate un instrument utilizat numai în scopuri electorale?

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus