Back
Featured image of post E groaznic!

E groaznic!

E atâta falsă mirare, amestecată cu revoltă, obidă și consternare în spațiul public, după tragedia de la secția ATI a Spitalului județean Piatra Neamț. Vă reamintesc doar că prin spitale nu s-a schimbat nimic fundamental de la precedenta tragedie „Colectiv”, când am constatat cu toții că secțiile pentru arși sunt nefuncționale iar dacă totuși victima, pacienții au șansa de a fi salvați de personalul medical, riscul să moară uciși de infecțiile nosocomiale este major.
S-a tot vorbit demagogic, de trei decenii încoace, despre reformele din sănătate, când, iată, anchetele justiției de la „Colectiv” încă bat pasul pe loc, la fel înșelătoria și ticăloșia „Unifarm”, iar realitatea sanitară a țării rămâne cutremurătoare. Am văzut, prin intermediul mass-media, și la Târgu-Mureș mizeria fetidă și „crescătoria” de pisici din subsolul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, am sesizat în mai multe rânduri Ministerul Sănătății în privința situației deplorabile a imobilului de la Oncologie, e jale mare prin foarte multe unități spitalicești de la noi și din întreaga țară, astfel încât oricând se pot întâmpla accidente, tragedii similare. O dată în plus, acum, pe fondul pandemiei și a suprasolicitării spitalelor dar și a personalului medical, pericolul crește exponențial.
Sunt convins că, în toate situațiile de acest gen, există și nereguli administrative majore, lucrări și investiții efectuate superficial, cu firmele de casă abonat-comisionare, din jurul celor care conduc adeseori prin impostură unitățile spitalicești și județele politic, așa cum se întâmplă și în fieful PSD de la Neamț.
În rest, din păcate, incoerența, hazardul și întâmplătorul călăuzesc sistemul sanitar din România. Noroc că există medici, asistente, infirmiere eroi, așa cum s-a demonstrat și la Piatra Neamț. Acești oameni probează eroismul ori de câte ori își pun viața în pericol pentru salvarea semenilor, iar în contextul actual de criză pandemică se întâmplă zilnic. Dar ce folos că mulți mor zilnic la datorie încercând să-i salveze pe ceilalți, câtă vreme nu se schimbă nimic fundamental prin sistem?! Cei cu adevărat responsabili din fruntea instituțiilor statului simulează doar preocuparea, sunt de fapt „gargaragii”, călăuziți de propria neputință și lașitate, de dragul funcțiilor manifestă o expectativă culpabilă („las-o, măi, că merge așa!”), își văd de interesele lor nestingheriți. E groaznic!
Condoleanțe familiilor victimelor acestei tragedii, însănătoșire și grabnică refacere celor care au avut de suferit în urma incendiului de la Piatra Neamț.
E timpul transpunerii în realitate a Pactului național pentru sănătate, pe care PMP l-a promovat de mai mulți ani în Parlamentul României și care a rămas ignorat cinic până în prezent. Am mai spus-o, sănătatea este transpartinică și trebuie tratată politic în solidar și prioritar!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus