Back
Featured image of post Este județul Mureș campion la „tăierile ilegale”?

Este județul Mureș campion la „tăierile ilegale”?

Potrivit unui raport al Greenpeace România, preluat de către mass-media, la nivel național au fost înregistrate, anul trecut, 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi. Cele mai multe situații de tăieri ilegale au fost identificate în județele Mureș (1.057), Brașov (664) și Olt (605).
Din punct de vedere al volumului de lemn tăiat, raportul arată că din județele Maramureș, Iași și Cluj au dispărut cele mai mari cantități de lemn, cele trei județe înregistrând 52 la sută din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național. Prejudiciul total estimat de autorități pentru perioada 2015-2016 este de aproximativ nouă milioane de euro, cel mai mare prejudiciu fiind creat în județul Maramureș. De asemenea, în urma controalelor făcute de autorități în 2016, 1.146 de mijloace de transport au fost confiscate și au fost aplicate amenzi în valoare de peste 33 de milioane de lei, cele mai multe în Argeș (2.106 contravenții), Vrancea (1.969 de contravenții) și Mureș (1.455 de contravenții).
„Cifrele arată că implicarea societății civile a avut un rol extrem de important și fără precedent în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale. Astfel, 42 la sută dintre cazurile investigate, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate autorităților, prin instrumentele puse la dispoziție de către autorități: Radarul Pădurii, aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www.inspectorupadurii.ro, dar și prin platforma on-line lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea.ro”, se arată în raportul menționat.
Potrivit Greenpeace România, aplicația mobilă Inspectorul Pădurii a fost instalată de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la 112 pentru a verifica transportul de material lemnos, 1 din 5 a dus la descoperirea unei infracțiuni, 3.184 de transporturi verificate în urma apelurilor nefiind înregistrate în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale.
Doamnă ministru, în privința veridicității acestor informații, cel puțin în ceea ce privește județul Mureș, am serioase rezerve. Ca fost prefect al județului Mureș, știu că acest județ nu a fost niciodată campion național în privința „tăierilor ilegale”, a contravențiilor sau a infracțiunilor la regimul silvic. De aceea, consider că, în sensul datelor prezentate prin raportul Greenpeace România, Ministerul Mediului trebuie să facă publice cuvenitele clarificări oferindu-ne informații oficiale.
Interpelare adresată Ministerului Mediului, doamnei ministru Grațiela Leocadia GAVRILESCU

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus