Back
Featured image of post Fațada Casei memoriale „Avram Iancu” din Târgu-Mureș a rămas profanată de o lună și jumătate

Fațada Casei memoriale „Avram Iancu” din Târgu-Mureș a rămas profanată de o lună și jumătate

Casa Memorială „Avram Iancu” din Târgu Mureș, situată pe str. Avram Iancu nr. 23, a fost vandalizată la jumătatea lunii ianuarie 2019. Pe zidul de fațadă al clădirii a fost inscripționat cu vopsea următorul mesaj: „Muie Avram Iancu, Muie Horea, Cloșca și Crișan, Trăiască Ungaria!”. Autorul faptei penale a fost identificat și este încă cercetat penal.
Din păcate, de o lună și jumătate inscripția trivială și profanatoare respectivă a rămas tot acolo, pe zidul de fațadă. Proprietarul clădirii, Primăria municipiului Târgu-Mureș s-ar fi cuvenit să realizeze demersurile legale necesare, imobilul fiind monument istoric, astfel încât murdăria respectivă să fie îndepărtată.
În acest sens, mi-a fost adresat la cabinetul parlamentar și un memoriu din partea domnului Bogdan Vasile, care invocă prevederile art. 6 (alin 1 și 2) și art. 7 (alin. 1) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. „Vă cer – se arată în respectivul document – cu respect și încredere să dispuneți reparații urgente la zidul de fațadă al Casei Memoriale, în așa fel încât noi toți românii care venim să ne reculegem la acest sanctuar al românismului nemuritor să nu mai fim umiliți și batjocoriți în acest fel de neacceptat.
La articolul 7, alin. 1, din legea menționată, se stabilește că: statul garantează și asigură protejarea monumentelor istorice, în condițiile stabilite prin prezenta lege. Prin acest articol, legiuitorul, în înțelepciunea sa, găsește potrivit să se asigure că responsabilitatea pentru întreținerea și protejarea monumentelor istorice nu se găsește exclusiv în sarcina proprietarilor. Iată cum, Ministerul pe care îl conduceți și domnia voastră personal în calitate de ministru, aveți datoria și obligația să luați măsuri imediate pentru refacerea zidului Casei memoriale «Avram Iancu» din Târgu-Mureș”.
Domnule ministru, vă solicit să mă informați ce demersuri urgente veți dispune pentru îndepărtarea inscripției ofensatoare de pe fațada Casei memoriale „Avram Iancu” din Târgu-Mureș. Totodată, vă solicit să-mi comunicați dacă proprietarul clădirii, respectiv Primăria municipiului „Târgu-Mureș” sau administratorul acesteia, SC Locativ SA, v-au înaintat vreun demers oficial în acest sens, respectiv pentru autorizările legale necesare prin Comisia Națională a Monumentelor Istorice din subordinea Ministerului Culturii și a Identității Naționale.
Interpelare adresată Ministerului Culturii și Identității Naționale, Domnului ministru Valer Daniel Breaz

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus