Back
Featured image of post Fibula de la Suseni și fabrica de cărămizi…

Fibula de la Suseni și fabrica de cărămizi…

Am participat în comuna Suseni (județul Mureș) la lansarea și prezentarea cărții „112 ani de la inaugurarea «Fabricii de Cărămizi cu Aburi Suseni S.A.»” și am scris prefața acestei cărți. Reprezintă un studiu documentar, un important demers recuperatoriu pentru istoria Suseniului, comună văzută prin raportare la activitatea, existența fabricii de cărămizi, din perspectiva lucrătorilor săi. M-a preocupat prioritar însă readucerea în atenție și revalorificarea publică a poveștii extraordinare a Fibulei de la Suseni. Nu pot decât să le adresez felicitări pentru această realizare autorului, jurnalistul și scriitorul Robert Matei, precum și primarului Mircea Mariș și Consiliului local al comunei Suseni! „Un popor care nu își cunoaște istoria – afirma Nicolae Iorga – este ca un copil care nu își cunoaște părinți”.
Muzeul Județean Mureș deține o comoară fără de seamăn, mărturie excepțională a trecutului nostru, unică în lume. Este vorba despre Fibula de la Suseni, care se presupune că era folosită de bărbați ca accesoriu la îmbrăcăminte, fiind un artefact vestimentar cu care se prindea haina în partea superioară a corpului, lângă umăr.
Fibula noastră are o vechime de peste 3.000 de ani! Deci datează cu peste o mie de ani înainte de apariția romanilor, ceea ce spune multe despre străbunii și rădăcinile noastre și istoria tumultoasă a acestor meleaguri mureșene… A scris elogios despre această „minune” arheologică și marele istoric și arheolog, academicianul Vasile Pârvan, în revista „Getica”, plasând imaginea fibulei chiar pe coperta prestigioasei publicații. Istoricii susțin că Fibula de la Suseni se încadrează în prima fază a perioadei hallstattiene, în Epoca Bronzului sau sfârșitului Epocii Bronzului, în jurul secolului XII î.Hr.
Nicăieri în lume nu a mai fost găsită o piesă identică, este parcă un semn, un miracol dumnezeiesc, motiv pentru care ea a devenit un simbol original, unicat al județului Mureș, și figurează pe actuala stemă a județului. Fibula de la Suseni, a fost descoperită absolut întâmplător, în 1924, pe prima terasă a râului Mureș, pe partea dreaptă a râului, în apropierea comunei Suseni, mai exact la Fabrica de Cărămizi. A fost găsită de muncitori din cadrul respectivei fabrici într-un vas ceramic, alături de alte obiecte din bronz, în majoritate fragmente. Surprinzător la această excepțională descoperire, deși celelalte obiecte de bronz din vasul respectiv erau serios afectate de trecerea timpului, Fibula de la Suseni era întreagă și s-a păstrat într-o stare foarte bună, fiind practic neutilizată…
Împărtășesc crezul exprimat de președintele Academiei Române, istoricul și academicianul Ioan Aurel Pop, că „O țară și o națiune nu se fac o dată pentru totdeauna, ci se construiesc și se primenesc mereu”. Avem cu toții datoria să valorizăm identitatea noastră națională românească, să ne cunoaștem istoria, pentru a evita să ajungem ai nimănui. Respectându-ne, asumându-ne propria identitate, cunoscându-ne istoria, vom sta cu mândrie în fața tuturor celorlalți, fiindcă noi, românii, suntem binecuvântați în această țară sfântă prin iubirea bunului Dumnezeu.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus