În cea mai dezvoltată democrație a lumii, președintelui i-a fost blocată și anulată libertatea constituțională de exprimare…
Democrația SUA este zguduită din temelii. În urma protestelor și a incidentelor de la Capitoliu, Twitter și Facebook au suspendat și blocat comunicările, contul și profilul președintelui Donald Trump de pe respectivele platforme de comunicare și socializare pe cale electronică.
La scurt timp după ce Twitter i-a suspendat definitiv contul personal, Donald Trump a încercat să posteze de pe contul președinției SUA, @POTUS. Cu toate acestea, mesajele i-au fost șterse aproape imediat. Ulterior, Trump a mai încercat să posteze și pe contul echipei sale de campanie, @TeamTrump, dar mesajele i-au fost din nou șterse, iar contul suspendat. În cele câteva tweet-uri pe care le-a scris și care au fost șterse în câteva minute, Trump își exprima indignarea față de Twitter, de „stânga radicală” sau de Secțiunea 230, o lege care le permite companiilor media să-și controleze platformele online așa cum consideră.
SUA își încalcă prevederile propriei Constituții. Conform Primului Amendament, acesta interzice Congresului să voteze legi…, să promulge legi care să îngrădească libertatea de exprimare, libertatea presei, legi care să limiteze dreptul la adunare pașnică și la a trimite petiții guvernului.
Restricționarea de către guvern a libertății de exprimare din motive ce țin de „hate speech” („discurs al urii”) a fost declarată neconstituțională de către Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, printr-o hotărâre luată în unanimitate, în iunie 2017. Atunci, Judecătorul Samuel Alito a scris în numele a patru judecători:
„Ideea că guvernul ar putea restricționa discursul ce exprimă idei care jignesc … lovește în inima Primului Amendament. Discursul care înjosește pe baza rasei, etniei, genului, religiei, vârstei, dizabilitate sau orice ale categorii similare este plin de ură; dar lucrul cu care ne mândrim cel mai tare din jurisprudența noastră este că protejăm libertatea de a exprima „gândul că urâm”.
Judecătorul Anthony Kennedy, la rândul său, scrie într-o notă separată asumată tot pentru patru judecători:
„O lege care discriminează în funcție de păreri este o „formă extraordinară de discriminare”, care este „prezumtiv neconstituțională”. … O lege care poate fi îndreptată împotriva discursului perceput drept jignitor de o parte a publicului poate fi întoarsă împotriva părerilor aflate în minoritare și dizidente, asta în detrimentul tuturor. Primul Amendament nu încredințează această putere benevolenței guvernului. În schimb, responsabilitatea noastră constă în apărarea solidă a discuțiilor libere și deschise dintr-o societate democratică”.
Dacă președintele încă în funcție al SUA a ajuns să fie cenzurat, să-i fie anulată libertatea de exprimare, ce se va întâmpla în continuare cu „democrația” SUA?! Prin contagiune și puterea exemplului, oare la ce să ne așteptăm în această privință la nivelul Europei, câtă vreme Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede, la art. 11, „(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere. (2) Libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate”.
Pandemia, criza economică globală generează seisme politice și reacții adverse periculoase la nivel mondial.
În aceste vremuri tulburi, să ne rugăm pentru România!