Prețul amețitor al gazului metan, precum și tarifele ce par scăpate de sub control la energie electrică și combustibili lovesc decisiv în buzunarele și nivelul de trai al cetățenilor. O percepție până acum majoritar pozitivă, în privința Uniunii Europene și a politicilor sale, poate fi basculată și distrusă rapid, pripit, din cauza inapetenței liderilor de la Bruxelles de a pricepe realitățile grave și propaganda rusească în această privință.
Pe acest fundal, gazele naturale s-au ieftinit cu aproape 18% în Bulgaria, începând cu 1 februarie a.c., după cum a decis Comisia de Reglementare în domeniul Energiei și Apei, în conformitate cu termenii contractului dintre compania Bulgargaz şi rușii de la Gazprom, respectiv termenii contractului cu compania azeră.
Ministerul pentru Climă și Mediu de la Varșovia le-a impus furnizorilor de energie din Polonia, care au contracte cu clienți casnici, să evidențieze pe facturile de consum trimise acestora contribuția politicilor de combatere a schimbărilor climatice ale Uniunii Europene la formarea acestor prețuri. Respectiv, Uniunea Europeană este făcută oficial direct responsabilă de creșterea prețului gazului metan.
Pe de altă parte, Viktor Orbán, premierul Ungariei, a declarat că în Europa de Vest, în ultima perioadă, prețul gazului și al energiei electrice pentru consumatorii casnici a crescut de 2-3 ori. Ungaria constituie o excepție de la această regulă, unde, de ani de zile, este în vigoare reducerea cheltuielilor cu utilitățile. „Dacă există gaz rusesc, există și reducere a cheltuielilor cu utilitățile. Dacă nu există gaz rusesc, nu există nici reducere a cheltuielilor cu utilitățile”, a declarat, ieri, Viktor Orban, la Moscova.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, la rândul său, a declarat că Rusia este deschisă în ce privește continuarea cooperării și va examina solicitarea Ungariei, astfel că transportul unui surplus de un miliard de metri cubi nu va însemna o problemă majoră.
Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de Institutul „Nézőpont” din Ungaria, operat în noiembrie și decembrie anul trecut, care a cercetat sociologic, în 12 țări din Europa Centrală și de Est, opiniile cetățenilor despre președintele rus, Vladimir Putin, a rezultat că acesta este apreciat de: 77% dintre sârbi, 60% dintre bulgari, 55% în Macedonia, 57% în Muntenegru, 43% în Ungaria, 34% în Slovacia, 37% în Croația, 21% în Austria, 25% în Cehia, 10% în Polonia și 31% în România.
Au și propaganda, manipularea și dezinformarea rolul lor dar, în mod cert, creșterea prețurilor la gaze naturale, energie și combustibili reprezintă cel mai bun ambasador pentru Vladimir Putin și Moscova în perioada următoare. Prinsă în acest război hibrid al intereselor economice, politice, militare, geo-strategice, confruntată cu criza și amenințarea războiului de la granița Ucrainei, bulversată de interesele neloiale ale Germaniei pentru gazul rusesc, Uniunea Europeană trebuie să se trezească iar oficialii săi trebuie să-și ia rolul în serios, fiindcă e cât se poate de evident că acum strategic joacă prost.