Back
Featured image of post Iertarea și întoarcerea la Dumnezeu

Iertarea și întoarcerea la Dumnezeu

Între atâtea cotidiene risipiri, atunci când aveți un respiro prieteni, vă sugerez să reflectați asupra unei pilde fundamentale pentru creștini. Pilda Fiului Risipitor se găsește în Evanghelia după Luca, capitolul 15, versetele 11-32.

Este o poveste simplă, dar profundă, despre un tată și cei doi fii ai săi. Fiul mai mic îi cere tatălui să îi dea partea cuvenită din moștenire și apoi pleacă să trăiască o viață de plăceri. În cele din urmă, după o perioadă de huzur și desfrânare, își cheltuiește toți banii și ajunge să sufere de foame. Realizând greșeala sa, se întoarce acasă, pregătit să își ceară iertare și să devină un simplu servitor (argat) în casa tatălui său.

Însă, spre surprinderea lui, tatăl îl primește cu brațele deschise, se bucură spunând „acest fiu al meu mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat”, chiar organizează o petrecere în onoarea sa. Fiul mai mare, care a rămas acasă și a lucrat din greu, este supărat de această primire călduroasă și nu înțelege de ce fratele lui este tratat așa de bine, după ce a făcut atâtea greșeli.

Povestea ilustrează iertarea și dragostea dumnezeiască necondiționată. Tatăl din pildă îl reprezintă pe Dumnezeu, iar fiul risipitor reprezintă pe oricine a făcut greșeli dar dorește să se îndrepte. Finalmente, indiferent de ce am făcut, avem întotdeauna o cale de întoarcere la Dumnezeu care ne așteaptă cu brațele deschise. Dumnezeu este întotdeauna gata să ierte și să-i primească pe cei păcătoși care se întorc la El.

Totodată, Isus a murit pentru păcatele omenirii, oferind tuturor posibilitatea iertării și a vieții veșnice. Este încă o manifestare supremă a dragostei lui Dumnezeu pentru omenire.

Să ne rugăm și smerim, să învățăm din înțelepciunea pildelor divine.

Last updated on Sep 07, 2023 12:10 UTC
comments powered by Disqus