Back
Featured image of post Incompetență şi ticăloșie

Incompetență şi ticăloșie

S-au prăbușit companiile de asigurări care aveau cele mai mari cote de piață. S-a ajuns aici pentru că acestora li s-a permis tacit să încalce legislația şi regulile.

Conform Eurostat, România este campioană în UE la scumpirea RCA. În ultimii opt ani, asigurările au crescut cu 91%.

Consecința: după falimentul City Insurance, la finalul anului 2021, prețurile au crescut cu peste 70%. Predictibil, prăbușirea Euroins va avea efecte similare.

Nota de plată a incompetenței şi a politizării excesive a ASF de către PSD şi PNL: o gaură în bugetul de stat de 200 de milioane de euro, în cazul City Insurance, alte 320 de milioane de euro în cazul Euroins.

Ar fi trebuit ca autoritățile statului, dacă nu sunt la rândul lor complice, să învețe din anterioarele greșeli. Iată câteva soluții:

1. Toate asigurările să fie de tip „decontare directă”, adică, indiferent de cine produce avaria, cel păgubit să fie asistat și să beneficieze de decontare la propriul asigurator. Ulterior, asiguratorii se pot compensa între ei iar astfel vor fi foarte atenți unii la activitatea celorlalți și la prețurile reale ale facturilor. O astfel de schimbare va face ca persoana care cumpără asigurare RCA să fie interesată de compania la care cumpără asigurare, schimbându-se optica în privința căutării celei mai ieftine asigurări care, oricum, îl despăgubește doar pe cel pe care l-ai avariat.

2. Monitorizarea atentă a problemei (supra)încărcării artificiale a facturilor de reparații în service-uri.

3. Reorganizarea ASF, depolitizarea instituției şi preluarea temporară a responsabilității de către BNR.

Oare doresc guvernanții cu adevărat să facă rânduială în această privință?!

Last updated on Mar 30, 2023 14:24 UTC
comments powered by Disqus