Back
Featured image of post Incredibil, contractul privind centura rutieră ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș a fost reziliat!

Incredibil, contractul privind centura rutieră ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș a fost reziliat!

Am aflat cu stupefacție, dintr-un comunicat public al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), că a fost reziliat contractul de execuție a Centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Mureș, după patru ani de conflicte, tribulații și cazne, pe care le-a cunoscut acest proiect, contractat în calitate de executant de către firma spaniolă Copisa Constructora Pirenaica SA. În respectivul comunicat se arată că: „Având în vedere necesitatea revizuirii proiectului tehnic, precum și costurile mari legate de execuția lucrărilor conform proiectului revizuit, beneficiarul a încheiat cu antreprenorul un «Acord de voință al părților privind încetarea contractului de execuție Construcția variantei de ocolire Târgu-Mureș»” și că se va proceda la demararea unei alte proceduri de achiziție publică, pentru finalizarea obiectivului.
Totodată, prefectul județului Mureș a informat presa că vor fi finalizate cele două intrări ale centurii, respectiv cea de la Livezeni și Ernei, după care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va prelua amplasamentul, adică cei aproximativ 10 km de variantă ocolitoare, și va asigura paza până la reluarea lucrărilor, probabil pe la „calendele grecești”.
Domnule ministru, în luna octombrie a anului trecut, CNAIR comunica că progresul fizic total în privința acestei lucrări este de aproximativ 35 %, acesta fiind mai ridicat la structuri și mai scăzut la terasamente (lucrări de relocare/protejare utilități 90 %; terasamente 16 %; lucrări la podețe 85 %; lucrări la poduri 70 %). Nu se făcea la vremea respectivă vorbire de niciun fel de sancțiune care ar fi fost aplicată executantului pentru întârzieri sau lucrări neconforme iar, de atunci, se pare că nu s-a mai întâmplat nimic semnificativ în privința acestui proiect, până la această soluție ultimativă de reziliere a contractului pe cale amiabilă.
Vă solicit imperativ să mă informați, cu celeritate, cine se face vinovat pentru această situație, ce sancțiuni s-au aplicat pe baza contractului respectiv pentru întârzierile în execuția lucrărilor, când se vor relua procedurile de licitație, care este valoarea estimativă a lucrărilor rămase și dacă există fondurile necesare în acest sens? Nu în ultimul rând, în numele mureșenilor care așteaptă de patru ani să vadă finalizată o centură rutieră ocolitoare ale cărei lucrări au fost inaugurate cu surle și trâmbițe în campania electorală a PSD din 2014, vă solicit să mă informați când estimați, totuși, sub cuvânt de onoare, că această lucrare va fi dusă la bun sfârșit?(Interpelare adresată Ministerului Transporturilor,domnului ministru Lucian Șova)

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus