Back
Featured image of post Instigare publică la Târgu-Mureș

Instigare publică la Târgu-Mureș

Iată la modul profund și concret diferența de abordare fundamentală dintre culturi și culte prin România zilelor noastre. În timp ce scandalurile publice, mai mult sau mai puțin provocate și propagandistic instrumentate, zguduie din temelii credibilitatea Bisericii Ortodoxe, bisericile Romano-Catolică, Reformată și Unitariană nu se sfiesc să-și consolideze pozițiile, implicit prin implicarea politică, manifestându-se adeseori ca agenți electorali pentru credincioșii pe care îi păstoresc. Preoții și reprezentanții acestor culte nu se feresc să le spună enoriașilor de prin amvon cu cine să voteze, atunci când este cazul, nici să îi cheme la manifestări publice, la mitinguri cu caracter politic, dacă interesul electoral o impune.
Evidențiem, spre exemplu, că președintele Fundației Statusul Romano-Catolic, arhiepiscopul dr. Jakubinyi György, îi invită pe credincioși la demonstrație în piața publică, planificată pentru mâine, 6 septembrie 2017, în fața Palatului Administrativ din Târgu-Mureș. Manifestarea privește, conform comunicatului public, „evenimentele care au avut loc în legătură cu Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, anul trecut, dar mai ales în ultimele zile”. Ba, mai mult, îi roagă „pe preoții noștri și pe pastorii Bisericilor surori să anunțe acțiunea preconizată de noi în cadrul Sfintelor liturghii și a serviciilor religioase duminicale, iar cei care pot, să participe la acțiunea noastră ei înșiși, în reverendă sau robă, alături de credincioșii lor”.
Desigur, este absolut întâmplător că la acest miting s-au raliat PPMT și, evident, UDMR, adică tocmai formațiunea politică generatoare a acestei situații de nelegalitate, în privința înființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Printr-o declarație politică de la tribuna Camerei Deputaților făcută marți, 05.09 2017, deputatul udemerist, Marton Arpad, a invocat preparatoriu abuzurile procurorilor și hărțuirea de care ar avea parte profesorii, părinții și chiar elevii liceului în cauză. În anterioare poziții preluate de mass-media, reprezentanții politici ai maghiarimii au făcut vorbire despre ,,politica opresivă a DNA în ancheta de la Liceul Romano Catolic din Târgu-Mureş”, aceste opinii fiind preluate ca atare, din păcate partizan și unilateral, chiar de presa internațională.
Reiterez faptul că este inadmisibil asaltul UDMR asupra justiției ca și implicarea politică a bisericilor, care îndeamnă la proteste, mitinguri și nesupunere civica, în loc să-și vadă de menirea lor spirituală creștină, pacifistă. Acțiunea de forță este, de fapt, o instigare la încălcarea și nerespectarea legii, avându-se în vedere că Hotărârea nr. 1385/2015 a Inspectoratului Școlar Județean Mureș, privind înființarea LTRC, a fost suspendată de Curtea de Apel Târgu-Mureș în 02.08.2017. Se militează astfel instigator, provocator, pentru alimentarea unui conflict artificial creat, de natură etnică, prin impunerea unilaterală a voinței unei părți, cu nerespectarea legii.
Această instigare și tensionare a relațiilor interetnice la Târgu-Mureș are neîndoielnic legătură și pregătește terenul propice alegerilor legislative din Ungaria, de anul viitor. Spaimele etnice, așa-zisele „nedreptăți” și năzuințele autonomiste trebuie să-i călăuzească pe maghiarii din România, care sunt și cetățeni ai Ungariei, să voteze cu cine trebuie la respectivele alegeri. Din păcate, municipiul Târgu-Mureș este, din nou, teritoriul de manevră al acestor provocări conflictualiste etnic-manipulatorii cu caracter electoral.
Pe această cale, informez instituțiile statului, care se fac că plouă, că în Noul Cod Penal actualizat apare o prevedere din Legea 286/2009, privind instigarea publică.

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus