Back
Featured image of post „Iubirea nu poate prinde rădăcină în inima mânjită de ură…”

„Iubirea nu poate prinde rădăcină în inima mânjită de ură…”

Pentru că azi la Târgu-Mureș se pare că suntem, din pricina manipulărilor politicianiste, victimele vulnerabile de serviciu ale spațiului public, vă transmit câteva cugetări pe care le consider semnificative și spiritual, moral vindecătoare.
Prima îi aparține scriitorului rus Nikolai Vasilievici Gogol: „Nu este legătură mai sfântă decât frăția dintre oameni. Tatăl își iubește copilul, mama își iubește copilul, copilul își iubește părinții. Dar ce înseamnă toate acestea, fraților? Animalele sălbatice își iubesc și ele copiii. Dar să te înrudești prin legătura sufletului, nu numai prin aceea de sânge, iată ce-i este dat numai omului”.
Mihai Eminescu: „Atunci când după moarte răsplata nu v-așteaptă,/Faceți ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,/Egală fiecare și să trăim ca frați!”
Spunea filosoful chinez Confucius, cu mult înainte de Isus Hristos: „Să iubim pe semenii noștri ca pe noi înșine, să măsurăm pe alții cu măsura cu care ne măsurăm pe noi, să prețuim nevoile și lucrurile lor prin cele ale noastre. Când le vom dori lor ceea ce ne dorim nouă înșine, și când îi vom feri de ceea ce noi înșine ne ferim, atunci vom împlini legea adevăratei iubiri”.
Poetul german și ilustrul gânditor Johann Wolfgang Goethe: „Copii, iubiți-vă; iar dacă nu vă puteți iubi, atunci tolerați-vă unii pe alții. Este adevărat că nimic nu ne face mai necesari în lume, ca iubirea ce-o avem pentru semenii noștri”.
Liviu Rebreanu: „Iubirea adevărată nu moare niciodată în sufletul omului, ba îl însoțește și dincolo, până în sânul nemărginirii… Dar iubirea nu poate prinde rădăcină în inima mânjită de ură”.
E prea multă ură și înveninare, prea multă învrăjbire și negativism în societatea românească azi. Ne îmbolnăvim de tristețe și inevitabil ne hăituiesc, chinuiesc depresiile, pentru că nu ne străduim măcar să fim mai buni, mai îngăduitori unii cu ceilalți, să ne iubim aproapele, semenii, să primenim ceva spiritual prin sufletele noastre.
Îmi place poetul Ion Minulescu. Spunea: „Ei mă urăsc că nu-s ca ei, eu îi iubesc că nu-s ca mine.”
Trăiți în iubire, prieteni, e vindecătoare!

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus