Guvernul francez intenționează să impună un plan de reformare a sistemului de pensii din Franța. Acesta prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, respectiv că vârsta de pensionare va crește cu câte trei luni pe an până în 2030.
Această măsură a scos în stradă zeci de mii de protestatari generând totodată greve care au paralizat transportul aerian, feroviar, școlile, rafinăriile și multe alte activități și servicii publice din Franța. Manifestările de protest vor continua susținut, conform anunțurilor făcute de liderii mișcărilor sindicale.
Prin comparație, în România, nu a protestat nimeni. Cu condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, limita de vârstă pentru pensionare este de 65 de ani în cazul bărbaților și de 63 de ani în cazul femeilor (atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030). Deși indexarea pensiilor prin raportare la inflație reprezintă doar un simulacru, o batjocură la adresa seniorilor, societatea civilă rămâne cuminte și resemnată. Sunt deosebit de mulțumiți și pensionarii speciali, pensionabili în jurul vârstei de 50 de ani, care revin în activitate angajându-se la stat și cumulând pensia cu salariul.
„Are balta pește” iar guvernarea nu are nici grețuri nici îngrijorări din perspectiva discrepanței, a dezechilibrelor grave și a deficitului uriaș al sistemului public de pensii care silește România să se împrumute și îndatoreze consecvent, cu dobânzi uriașe, la organismele financiare internaționale.
De fapt, las-o, măi, că merge așa, ne-am obișnuit cu ea, trăiască guvernarea!