În mod ipocrit și evident fals, unii lideri reprezentând formațiunile politice ale maghiarimii din România invocă adesea existența unei ostilități, chiar opoziții a statului român, în privința unor drepturi legitime ale minoritarilor. România este frecvent tendențios prezentată din această perspectivă, prin luări de poziție pe la Bruxelles și, în general, la nivel internațional când se ivește ocazia.
Statul român asigură și respectă întocmai drepturile cetățenilor ce aparțin altor naționalități, aflați în minoritate pe teritoriul României, cu atât mai mult ale celor de etnie maghiară. Statul român asigură și respectă dreptul acestora de a se auto-numi „cetățeni români de naționalitate maghiară”, chiar dacă este un fapt cunoscut, acela că mulți dintre etnicii maghiar care trăiesc în România dezavuează în mod curent ideea că sunt „cetățeni români”.
Dreptul etnicilor maghiari de a învăța în limba maternă, la toate nivelurile, este asigurat și garantat prin lege. În acest domeniu, se practică chiar o discriminare pozitivă, existând situații în care – în anumite zone unde comunitatea maghiară este foarte restrânsă – se acceptă de către ministerul de resort, prin lege, formarea de clase de copii maghiari cu un număr de elevi mult mai mic decât normativele în domeniu, tocmai pentru a da posibilitatea respectivilor copii să studieze în limba maternă, să păstreze și să utilizeze comoara lingvistică maternă.
Astăzi, un subiect inflamat în mod artificial, conflictualist, privește situația Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș. În ciuda tuturor tensiunilor, a conflictelor și a vicisitudinilor manifestate în relațiile interetnice de-a lungul timpului, populația românească din Târgu-Mureș nu contestă dreptul etnicilor maghiari de a-și edifica o unitate de învățământ proprie! Însă, trebuie să acceptăm realitatea și deplinul adevăr, anume că Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș s-a înființat prin încălcarea legislației privind educația, prin imixtiune și presiune politică, luându-se copiii maghiari de la o școală – Colegiul Național „Unirea” din Târgu-Mureș – unde învățau în bună înțelegere alături de copiii români, aceștia fiind izolați într-o viziune separatistă, etnocentristă, impunându-li-se, practic, să vorbească între ei doar limba maghiară.
În ciuda tuturor semnalelor transmise de comunitatea românească de-a lungul timpului, unii reprezentanți ai comunității maghiare nu vor să accepte faptul că segregarea școlilor pe criteriu etnic va crea, în perspectivă, pentru copiii maghiari – și creează deja, vă asigur – un handicap deosebit de periculos în ceea ce privește dezvoltarea lor normală, într-o comunitate multiculturală cum este cea din Târgu-Mureș. Acei părinți maghiari care acum acuză pe nedrept autoritățile române că urmăresc să desființeze Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș vor culege personal, mai târziu, rodul otrăvit al ideilor lor de a împărți copiii în școli create strict pe criteriul limbii de predare. Copiii nu vor mai interacționa între ei, spiritul comunității multietnice, multiculturale se va estompa, și asta NU pentru că românii doresc asta.
Tocmai au trecut Sfintele Paști, comunitățile română și maghiară din Târgu-Mureș au marcat în același timp Sfintele sărbători. Fiecare conform religiei – ortodoxă, greco-catolică, reformată, romano-catolică, unitariană – și fiecare la biserica de care aparține, însă în pace și liniște, în acest oraș care aparține ambelor comunități și practicanților tuturor religiilor menționate.
Autoritățile române nu urmăresc să prigonească pe niciun părinte sau elev maghiar, nu se dorește nicidecum ca profesorii, părinții și copiii acestora să aibă de suferit, nu se vizează sub nicio formă să se desființeze acest Liceu Romano-Catolic din Târgu-Mureș. Ceea ce se dorește este ca această școală să se înființeze conform legii, iar nu prin tertipuri politicianiste și cu dispreț față de lege, așa cum din păcate s-a făcut! Cei care au greșit în această privință, în mod special politicieni mureșeni ai UDMR, în complicitate cu PSD, sunt conștienți de eroare, și tot de ei depinde să soluționeze în continuare situația creată. Însă, le este frică de oprobiul public al membrilor comunității pe care o reprezintă, mai mult decât de lege!