Back
Featured image of post Libertate deplină în comunicare sau „big brother” și cenzură?

Libertate deplină în comunicare sau „big brother” și cenzură?

Patronii Facebook, Google şi Twitter (Mark Zuckerberg, Sundar Pichai şi Jack Dorsey) sunt convocați din nou pentru audieri în Congresul SUA (conform AFP). Democrații le reproșează că platformele lor electronice dezinformează, că nu filtrează suficient conținutul informațiilor care parcurg social-media. Republicanii, în schimb, îi acuză de cenzură, după blocarea conturilor președintelui Donald Trump și a aplicațiilor electronice adiacente de comunicare ale simpatizanților săi. Cu alte cuvinte: între ciocan și nicovală.
Pretextul convocării îl constituie zvonurile false, care abundă în spațiul virtual, despre vaccinuri contra Covid-19, sau afirmațiile mincinoase care au circulat despre pretinsele fraude electorale, cu prilejul alegerilor americane din noiembrie 2020.
Comisia pentru Energie și Comerț din Camera Reprezentanților, cea care i-a convocat pe proprietarii Facebook, Google și Twitter, apreciază că acest tip de dezinformare „a exacerbat crizele naționale cu consecințe grave în viața reală în termeni de sănătate publică și de siguranță”.
Se va dezbate, așadar, în Congresul SUA, între libertate și cenzură prin rețelele de socializare și comunicare electronică. Mă întreb însă, într-un atare context, presupunând teoretic că pentru a se evita dezinformarea și manipularea cu caracter propagandistic, implicit imixtiunea politică deliberată, manipularea și propaganda, dezinformarea electorală veșnic la modă, ce soluție concretă, general valabilă și universal acceptată, ar putea fi găsită și promovată?
Cine este entitatea supremă care poate consecvent filtra și eventual cenzura informațiile infinite vehiculate electronic? Cine este demiurgul care poate decide algoritmic infailibil, în regim de urgență, dacă o comunicare în spațiul social-media dezinformează, manipulează sau are un caracter propagandistic inadecvat adevărului și realității?
Cine este capabil, dintre miliardarii mai sus menționați, aflați printre cei mai bogați oameni ai lumii, să refuze, de pildă, o comunicare în regim publicitar, propagandistică, comercial manipulatoare, pentru care se alocă chiar din partea unor corporații și concerne multinaționale sume fabuloase. Desigur, în acest context, orice sugestie sau conexiune cu marile companii farmaceutice și interesele acestora nu poate fi deloc întâmplătoare. Asta așa, la prima strigare, ca să nu facem vorbire despre Cambridge Analytica, de rolul Facebook și Twitter în influențarea Brexitului Marii Britanii sau în alegerile din SUA, în 2016, apoi ce s-a întâmplat grav în această privință în 2020-2021, concomitent având ca din întâmplare în vedere și imixtiunea rusească prin canalele respective de comunicare și cercetările procurorilor americani, încă aflate pe rol, implicit implicarea serviciile secrete care veghează la securitatea națională.
Ce ziceți, cum e mai bine, libertate deplină în comunicarea social-media sau „big brother” și cenzură?
(Foto: preluare DailyMail)

Last updated on Jul 05, 2021 00:09 +0300
comments powered by Disqus